Era sistemului de operare Windows XP este pe cale să apună. De anul viitor, 300 de milioane de calculatoare care folosesc încă softul în cauză ar putea deveni vulnerabile la atacurile hackerilor. Motivul: Microsoft va înceta să mai ofere actualizări de securitate utilizatorilor de Windows XP. O măsură similară va privi şi pachetul Office 2003.
Peste 20% dintre calculatoarele românilor mai folosesc încă Windows XP, potrivit unor statistici, iar cele mai multe atacuri din partea hackerilor ţintesc sisteme vechi, avertizează Microsoft. Cei care rămân fără protecţie trebuie să cunoască măcar semnele unei ofensive electronice.
„Din ce în ce mai multe email-uri dubioase vin sub format PDF sau alte formate şi pot avea elemente maliţioase care să vă afecteze calculatorul”, explică Zolz Herczeg, specialist în cadrul Microsoft Romania.
De altfel, sisteme Windows XP au 80% dintre românii care anul trecut au reclamat posibile tentative de atac informatic.
Pe piaţă nu mai sunt licenţe pentru Windows 7, aşa că utilizatorii care vor să renunţe la XP sunt obligaţi să instaleze Windows 8, un sistem de operare criticat de mulţi utilizatori. O licenţă de Windows 8 costă cel puţin 100 de euro, dar costul nu e cea mai mare problemă. Pentru companiile mari, timpul minim de testare şi migrare de la o platformă la alta este de 12 luni, ceea ce înseamnă că acestea sunt în întârziere.
Celor care nu pot schimba sistemul de operare le rămâne varianta instalării de programe antivirus. Însă şi programele antivirus eficiente costă bani - e drept, mai puţin decât o licenţă Windows 8.
România ocupă locul şapte în clasamentul mondial al atacurilor cibernetice. La noi au loc aproape trei procente din totalul acestor atacuri.