Pentru mulţi oameni care încă sunt mulţumiţi că pot vizualiza conţinut online imediat pe smartphone, sau pot descărca fişiere de mari dimensiuni de pe internet în câteva secunde, este greu de înţeles de ce viteza 4G nu mai este suficientă şi avem nevoie să trecem la următorul nivel.
Unul dintre giganţii mondiali ai industriei de telecomunicaţii, compania suedeză Ericsson şi-a setat o adevarată misiune în a explica lumii întregi de ce această tranziţie este absolut necesară. Într-un efort susţinut care durează de aproape trei ani, reprezentanţii companiei se plimbă din oraş în oraş, din ţară în ţară pentru a explica de ce avantajele acestei noi tehnologii se extind mai departe de creşterea vitezei de download şi upload. De aceea nu este surprinzător să aflăm că primele două oraşe din lume în care tehnologia 5G va fi implementată la scară largă vor fi capitala Suedei, Stockholm şi capitala Estoniei, Tallinn.
Pe lângă viteze mai mari pentru traficul de date, tehnologia 5G aduce cu sine o lăţime mai mare de bandă, ce permite întregului univers „smart” care se dezvoltă cu o rapiditate impresionantă să fie în permanenţă conectat la internet. În plus, datorită apariţiei unui număr mare de aplicaţii de control de la distanţă, fie că vorbim despre utilaje de mari dimensiuni sau braţe robotice de precizie care vor putea realiza operaţii complicate, latenţa cât mai mică a sistemului este esenţială.
Se estimează apariția unui total de 150 de milioane de utilizatori de viteze 5G până în 2021.