Diabetul poate fi depistat prin scanarea retinei

Data publicării:
ochi

Sănătatea oamenilor e mână-n mână cu tehnologia, iar ţările care au făcut din investiţia în medicină o prioritate nasc specialişti ce dau lumii şansa la viaţă. Cele mai cunoscute nume la nivel mondial în tehnologie medicală au venit în Braşov să le arate medicilor români inovaţiile momentului. Printre ele: inima virtuală care depistează aritmiile şi aplicaţia care doar prin scanarea retinei descoperă diabetul abia instalat.

Unul dintre cei mai importanţi cercetători ai lumii veniţi în Braşov este Natalia Trayanova, profesor de bioinginerie la Universitatea John Hopkins din Maryland, Statele Unite. Ea a creat prima inimă virtuală din lume cu ajutorul căreia se pot depistat şi trata aritmiile. Până acum, 41 de pacienţi din America au fost diagnosticaţi cu ajutorul acestui program.

Natalia Trayanova, profesor bioinginerie: "Noi lucrăm la ceea ce se numeşte cardiologie computaţională, practic un domeniu pe care noi l-am creat, în care folosim imagini bazate pe simulări computerizate ale funcţiilor inimii. Apoi folosim aceste simulări pentru a stabili un diagnostic şi pentru a stabili un tratament personalizat pentru pacienţii cu boli de inimă."

Şi diabetul poate fi depistat în stadiu incipient şi deci tratat cu succes. Profesorul Bart Romeny din Olanda este inventatorul unei aplicaţii care descoperă boala citind modificările apărute pe retină. Procedura este disponibilă mometan doar în China.

Bart M. ter Haar Romeny, profesor Olanda: „Noi am fost solicitaţi de China pentru a-i ajuta. Aici, unul din 9 oameni are diabet. Acum facem un program de screening pentru o mulţime de oameni şi le spunem că le fotografiem ochii să vedem dacă au ochii afectaţi.”

Statele cu o economie puternică au dezvoltat puternic segmentul tehnicii medicale computerizate care poate depista boli grave şi salva vieţi. În România însă lipsa finanţărilor împiedică dezvoltarea sistemului medical.

Elena Ovreiu, organizator: "Ne aducem contribuţia la dezvoltarea domeniului de inginerie mecanică În România. Pentru asta aducem lideri mondiali din domeniu, reprezentanţi de la universităţi de renume... îi aducem la un loc cu specialiştii români din domeniu. Tehnologia are un aport din ce în ce mai mare, practic schimbă Medicina tradiţională."

Doctorii români care participă la congresul din Braşov sunt puşi la curent cu inovaţiile în medicină, prezentate de medici, fizicieni, ingineri şi matematicieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani