Diabetul poate fi depistat prin scanarea retinei

Data publicării:
ochi

Sănătatea oamenilor e mână-n mână cu tehnologia, iar ţările care au făcut din investiţia în medicină o prioritate nasc specialişti ce dau lumii şansa la viaţă. Cele mai cunoscute nume la nivel mondial în tehnologie medicală au venit în Braşov să le arate medicilor români inovaţiile momentului. Printre ele: inima virtuală care depistează aritmiile şi aplicaţia care doar prin scanarea retinei descoperă diabetul abia instalat.

Unul dintre cei mai importanţi cercetători ai lumii veniţi în Braşov este Natalia Trayanova, profesor de bioinginerie la Universitatea John Hopkins din Maryland, Statele Unite. Ea a creat prima inimă virtuală din lume cu ajutorul căreia se pot depistat şi trata aritmiile. Până acum, 41 de pacienţi din America au fost diagnosticaţi cu ajutorul acestui program.

Natalia Trayanova, profesor bioinginerie: "Noi lucrăm la ceea ce se numeşte cardiologie computaţională, practic un domeniu pe care noi l-am creat, în care folosim imagini bazate pe simulări computerizate ale funcţiilor inimii. Apoi folosim aceste simulări pentru a stabili un diagnostic şi pentru a stabili un tratament personalizat pentru pacienţii cu boli de inimă."

Şi diabetul poate fi depistat în stadiu incipient şi deci tratat cu succes. Profesorul Bart Romeny din Olanda este inventatorul unei aplicaţii care descoperă boala citind modificările apărute pe retină. Procedura este disponibilă mometan doar în China.

Bart M. ter Haar Romeny, profesor Olanda: „Noi am fost solicitaţi de China pentru a-i ajuta. Aici, unul din 9 oameni are diabet. Acum facem un program de screening pentru o mulţime de oameni şi le spunem că le fotografiem ochii să vedem dacă au ochii afectaţi.”

Statele cu o economie puternică au dezvoltat puternic segmentul tehnicii medicale computerizate care poate depista boli grave şi salva vieţi. În România însă lipsa finanţărilor împiedică dezvoltarea sistemului medical.

Elena Ovreiu, organizator: "Ne aducem contribuţia la dezvoltarea domeniului de inginerie mecanică În România. Pentru asta aducem lideri mondiali din domeniu, reprezentanţi de la universităţi de renume... îi aducem la un loc cu specialiştii români din domeniu. Tehnologia are un aport din ce în ce mai mare, practic schimbă Medicina tradiţională."

Doctorii români care participă la congresul din Braşov sunt puşi la curent cu inovaţiile în medicină, prezentate de medici, fizicieni, ingineri şi matematicieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...