România a fost, alături de numeroase alte state europene, din nou ţinta unui masiv atac cibernetic. "GoldenEye" este numele virusului care blochează accesul utilizatorilor la propriile computere. Hackerii cer 300 de euro de la proprietarii calculatoarelor virusate. 1.300 de victime ar fi plătit deja recompensa, spun specialiştii care urmăresc fenomenul. Oficialii din Ucraina, una dintre primele ţări afectate, suspectează că atacurile au venit, cel mai probabil, din Rusia. Dar hackerii nu au cruţat nici instituţiile de la Moscova.
Prima ţară care a anunţat că a fost atacată cibernetic a fost Ucraina, unde Golden Eye a afectat Banca Naţională şi alte instituţii financiare, reţeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev şi cea a companiei naţioanale de electricitate, poşta şi sistemele de operare ale aeroporturilor.
„În toată ţara, în aproximativ acelaşi timp, multe firme de stat şi private au fost infectate cu acelaşi virus,” spune Vsevolod Kovalchuk, directorul unei companii atacate.
A fost afectat şi sistemul de monitorizare a radiaţiilor de la Cernobîl. Responsabilii ucrainieni spun că nu există niciun pericol, dar sistemul computerizat care măsoară emisiile fostei centrale nucleare a căzut şi, acum, operaţiunea se face manual.
„Plăteşte-ne 300 de dolari, în monedă electronică, în Bitcoin, la adresa respectivă, apoi, noi îi vom da o parolă pe care o introduci şi primeşti datele înapoi,” precizează Bogdan Botezatu, specialist ameninţări informatice Bitdefender.
Rând pe rând acest mesaj a început să apară pe reţelele de computere din tot mai multe ţări. În Rusia, gigantul energetic Rosneft şi mai multe companii miniere s-au trezit cu reţeaua de computere blocate.
Cu calculatoarele blocate s-au trezit şi gigantul maritim danez Maersk; WPP, companie britanică și lider mondial în industria publicităţii, compania spaniolă de comunicaţii, Telefonica, filialele europene ale giganticului farmaceutic american MERCK şi constructorul francez Saint-Gobain.
„Sunt multe locuri unde virusul nu a fost deschis, dar unde există un email infectat. Sunt locuri unde virusul nu a fost activat încă. Este dificil de spus cu precizie numărul celor afectaţi,” spune Serghei Nikitin, expert rus în securitate cibernetică.
Pentru a ne pune la adăpost de astfel de atacuri, specialiştii în securitate cibernetică ne sfătuiesc să avem copii ale datelor importante, să folosim cea mai recentă versiune a sistemului de operare şi să utilizăm întotdeauna un antivirus actualizat la zi.
Un alt sfat important al specialiştilor în securitate: să nu plătim răscumpărarea cerută de piraţii cibernetici.
„Trimiţând bani unui hacker nu fac decât să alimenteze acest fenomen. Hackerul va câştiga bani şi va fi motivat să continue dezvoltarea acestor ameninţări,” explică Bogdan Botezatu, specialist ameninţări informatice Bitdefender.
GoldenEye e un atac similar, celui de luna trecută, dar de mai mică, amploare. Atunci, WannaCry a blocat 200.000 de computere din 150 de ţări.