Idea principală din spatele boților Microsoft este de a pune conversaţia în centrul experienţei de computing. Micii boţi înzestrați cu inteligenţă artificială răspund la cuvintele utilizatorului şi furnizează asistenţă. Şi chiar dacă cea mai recentă încercare a Microsoft, twitter bot-ul Tey, a rezultat într-o inteligenţă artificială care a învăţat să fie violentă, rasistă şi obscenă, CEO-ul Satya Nadella a menţionat că dezvoltatorii nu se dau bătuţi şi o să schimbe abordarea.
Nadalla susţine că, în viitor, limbajul nostru va fi stratul de interfaţă utilizatorului, boții vor fi noile aplicaţii iar asistenţii digitali vor fi alte meta aplicaţii.
Microsoft îşi propune să adauge inteligenţă artificală în toate aceste procese iar Cortana este cel mai bun exemplu de bot inteligent la care Microsoft lucrează de ceva timp. Dar compania îşi propune să extindă asta şi la alte aplicaţii, precum Skype.
În momentul de faţă Cortana acţionează că un mediator de conversaţii în interiorul Skype între utilizator şi alţi boţi care reprezintă restaurante sau hoteluri. De fapt, cea mai interesantă parte pentru dezvoltatori a venit la finalul conferinţei, când Microsoft le-a arătat cum orice companie poate crea un bot de pizza cu instrumentele pe care tot americanii le pun la dispoziţie.
Asta înseamnă că în scurt timp puteţi suna să comandaţi mâncare acasă direct din Skype şi în loc să discutaţi cu o persoană reală la capătul celălat al firului, o inteligenţă artificială va prelua comanda.
Mai mult decât atât, dacă obişnuiţi să comandaţi frecvent pizza miercuri seară şi ştiţi ce pizza vă doriţi din timp, o veţi putea programa direct pe Cortana să comande mâncare în locul vostru şi veţi avea plăcerea să urmăriți o discuţie între boţi. Şi apoi, cât utilizatorul aşteaptă entuzismat să îi ajungă mâncarea, Cortana va corela informaţiile primite de la bot-ul restaurantului cu aplicaţia de hărţi şi cea care analizează traficul şi îţi va spune cât de repede va ajunge comanda la destinaţie şi o va monitoriza în timp real.
Pe lângă această nouă viziune despre boţi, Microsoft a anunţat şi un update aniversar pentru Windows care va avea loc în această vară şi a vorbit despre o platformă universală Windows.
Reprezentanţii Microsoft au vorbit despre o platformă unitară care va funcţiona la fel pe toate device-urile de la PC-uri la device-uri mobile şi la Hololens.
Şi stylus-ul Microsoft a stat la loc de cinste în prezentarea din această săptămâna şi este acum compatibil cu o varietate de aplicaţii reunite sub numele Ink Workspace. Aşadar, când vă notaţi o întâlnire pe un sticky note, Cortana va recunoaşte dată şi o va trece direct în calendar.
Dacă desenaţi două puncte de interes pe o hartă, Cortana îţi va spune care este distanţa şi va oferi direcţii pentru a ajunge la destinaţie.
Şi consola de gaming a Microsoft a fost menţionată în cadrul conferinţei, în contextul unei unificări a platformelor de gaming deţinute de companie. Jocurile Forza, Quantum Break şi Killer Instinct vor fi disponibile atât pe Xbox One cât şi pe PC iar jucătorul poate să continue progresul pe oricare dintre device-uri.
Însă Microsoft duce lucrurile un pas şi mai departe. Phil Spencer, directorul executiv al Microsoft, a arătat cât de uşor este pentru dezvoltatori să descarce Age of Empires 2 de pe platforma Steam şi să o transforme într-o aplicaţie universală. Acelaşi proces a funcţionat şi cu jocuri mai noi precum Witcher 3. Asta înseamnă că toate funcţiile Windows 10 cum ar fi cea de Live Tiles sau Notificările vor funcţiona şi cu aceste jocuri.
Şi, nu în ultimul rând, Microsoft a decis într-un final a creeze un magazin comun de aplicaţii pentru Xbox şi PC.
Multe noutăţi şi surprize plăcute, însă evenimentul din această săptămână nu ar fi fost o conferinţă Microsoft fără să se vorbească şi despre Hololens. Casca de realitate augmentată a companiei va fi livrată într-un final către dezvoltatori deşi cel mai probabil, cel puţin în formă ei actuală, acest device nu va ajunge niciodată la public.
Gadgetul este impresionant din multe puncte de vedere însă este mult prea scump pentru a fi fezabil ca un produs consumer.
Partenerii Microsoft precum NASA sau clinici medicale private au demonstrat pe scenă multiplele aplicaţii ale lui Hololens. Cercetătorii spaţiului cosmic se pot plimba la pas prin Calea Lactee cum ne plimbăm noi prin parc iar studenţii la medicină pot învăţa mai multe despre creierul uman explorandu-l din interior. Chiar dacă pentru moment kit-ul Hololens nu va ajunge în sufrageriile noastre, el reprezintă o piatră de hotar importantă în dezvoltarea realităţii augmentate.