Anul viitor vom asista la ameninţări informatice mai puternice ca oricând, iar hackerii urmăresc să facă mai mulți bani ca niciodată, ne avertizează specialiştii. Ataşamentele infectate, atacurile prin intermediul unor aplicaţii sau la instituţii bancare, ori ameninţările asupra dispozitivelor smart sunt doar câteva dintre problemele anului viitor. Totuşi, ecourile noilor reguli pentru protecţia datelor încep să se audă. Toate companiile care lucrează cu date personale au început să raporteze din ce în ce mai multe probleme de securitate.
Anul viitor, atacurile cibernetice vor creşte îngrijorător în dimensiune şi complexitate. Doar anul acesta au fost înregistrate peste 800 de milioane de atacuri în întreaga lume. Dintre ele, peste 130 de milioane de ameninţări au fost catalogate ca fiind noi metode de comitere a unor infracţiuni cibernetice.
Cele mai vizate vor fi criptomonedele şi instituţiile bancare. Ameninţările cu bani virtuali au crescut în 2018 cu peste 1.500%.
Liviu Arsene, specialist securitate BitDefender: În 2019 vom vedea o noua evoluție a amenințărilor randsomeware și a celor care vizează minatul de monedă virtuală. Dacă la începutul lui 2018 amenințările randsomeware au scăzut și au fost surclasate de cele care vizează minatul de criptomonede, în 2019 vom vedea că ambele vor fi pe picior de egalitate. Simplul motiv fiind acela că atacatorii sunt foarte interesați să facă bani, iar cele două tipuri de amenințări asta fac.
Comparativ cu 2017, în aproape fiecare lună din acest an, numărul ameninţărilor a crescut cu câteva milioane. Cele mai multe au fost în luna aprilie: peste 5 milioane de ameninţări cibernetice noi.
Băncile rămân şi anul viitor preferatele hackerilor pentru că reprezintă surse sigure de bani. Gruparea Carbanak, vestită pentru atacurile asupra instituţiilor bancare, a reusit să fure peste 81 de milioane de dolari din conturile unei banci din India. Gruparea a avut tentative inclusiv în România.
Liviu Arsene, specialist securitate BitDefender: În 2019 vom vedea din ce în ce mai multe astfel de atacuri și nu doar din Europa, ci din întreaga lume. Vorbim aici despre România, Asia și Statele Unite.
Comparativ cu acum 10 ani, numărul atacurilor cibernetice a crescut de peste 30 de ori. Dacă în 2009 vorbeam despre zeci de milioane de ameninţări, anul acesta am ajuns la sute de milioane.
Dispozitivele smart au fost vânate de hackeri în 2018 iar atacurile asupra lor vor continua şi anul viitor. În mediul urban, în medie, există câte 10 astfel de dispozitive în fiecare casă.
Liviu Arsene, specialist securitate BitDefender: Vom avea din ce în ce mai mutle dispozitive inteligente în casele noastre. În schimb, producătorii acestora nu sunt forțați să introducă și mecanisme de securitate. Un astfel de dispozitiv vulnerabil poate să compromită toate echipamentele inteligente conectate la aceeași rețea wifi.
Numai anul trecut, informaţiile confidenţiale a peste 52 de milioane de utilizatori Google au putut fi accesate de dezvoltatorii de aplicaţii care cereau permisiunea pentru a intra în posesia lor.
-Cred că lumea, deocamdată, nu prea este conștientă și nu oferă prea multă atenție asupra securității cibernetice.
-Consider că războiul cibernetic este mult mai periculos decât unul cu arme.
De la intrarea în vigoare a Regulamentului de Protecţie a Datelor Personale, a crescut numărul de raportări de probleme de securitate. Companiile care lucrează cu astfel de informaţii au devenit mai receptive, mai ales din cauza amenzilor usturătoare prevăzute de această reglementare.