Foto: Captură Youtube meci AlphaGo și Lee Se-dol
Lee a dominat jocul, dar în ultimele 20 de minute AlphaGo a preluat controlul, iar tânărul s-a văzut nevoit să-și declare înfrângerea.
„Este foarte diferit să joci împotriva unui computer decât împotriva unui oponent uman. În mod normal, poți simți energia oponentului tău, îl auzi respirând. De foarte multe ori iei decizii în funcție de reacțiile fizice ale oponentului tău. Cu un computer nu poți face acest lucru”, a spus campionul mondial la Go.
Cele cinci înfruntări sunt considerate de cercetători și ingineri un test crucial, care va stabili dacă au reușit să creeze o inteligență artificială.
Anul trecut acest computer l-a învis pe campionul european la Go și, potrivit specialiștilor, a învățat din greșelile de atunci. Mai întâi, computerul a studiat modelele care s-au repetat în jocurile trecute.
„După ce învățat aceste modele, a avansat studiind jucătorii profesioniști de Go. Pe urmă s-a jucat singur de milioane de ori și de fiecare dată a jucat un pic mai bine, a învățat din greșelile lui”, a spus Demis Hassabis, directorul companiei DeepMind.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În 1977, tot un computer îl învingea la șah pe mare șahist Gary Kasparov. Însă, Go este un joc mult mai complex decât șahul, iar specialiștii spun că pentru un computer, Go pune cu totul alte probleme decât șahul, deoarece numărul mutărilor nu poate fi calculat cu ajutorul unui algoritm, așa că computerul trebuie să „intuiască” ce mișcare este mai potrivită.
Compania de calculatoare DeepMind care a dezvoltat AlphaGo a fost cumpărată de Google în 2014.
Confruntările dintre AlpaGo și Lee Se-dol sunt transmise în direct pe Youtube și au o miză de un milion de dolari.