Ieri au lansat primul telefon care a fost comandat deja în câteva mii de exemplare. Sunt încă departe de vânzările masive ale celor de la Samsung şi Apple. Însă simplul fapt că o mână de oameni au făcut un telefon mai apreciat decât smartphone-urile fostului lor angajator arată că această nouă companie are potenţial. Și mai arată ceva. Că Nokia nu a ştiut în ultimii ani să îşi folosească oamenii pe care îi avea.
Noul telefon, scos ieri la vânzare, funcționează cu sistemul de operare Sailfish, pe care cei de la Jolla l-au creat modificând fostul sistem de operare MeeGo al telefoanelor Nokia. Controlat doar prin atingerea ecranului tactil, sistemul de operare Sailfish poate rula aplicații create pentru sistemul de operare Android produs de Google, cu care finlandezii de la Jolla vor să concureze direct.
Din punctul de vedere al puterii componentelor de sub carcasă, telefonul Jolla nu excelează, dar nu este nici un aparat slab. Se apropeie de caracteristicile unui Samsung Galaxy S3.
Smarhphone-ul Jolla costă 400 de euro și poate reprezenta alternativa pentru cei care nu vor să îngroașe încasările marilor producători de telefoane. Finlandezii susțin că au primit deja câteva mii de comenzi și că vor livra telefonul în 136 de țări, începând de la anul.
Însă nu este exclus ca în viitorul apropiat, cei de la Jolla să fie dați în judecată de fostul lor angajator sau sau de alte companii mari. Într-o lume a producătorilor de smartphone-uri în care înfățișările în instanță sub acuzația de furt intelectual sunt mai dese decât lansările de noi produse, un telefon inspirat clar de telefoanele Nokia nu va avea o viață ușoară.
Însă, dacă sistemul de operare Sailfish va oferi flexibilitatea și puterea pe care o promite, Jolla are șanse să devină un jucător important pe piața telefoanelor inteligente.