„Este dificil să afli unde să mergi sau ce să vizitezi, pentru că nu este niciun punct de informare turistică, aici, în piaţa aceasta”, se plânge o turistă din Grecia, aflată la Cluj-Napoca.
Cinci tineri pasionaţi de informatică s-au gândit că lucrurile nu mai pot rămâne aşa.
„Nu găseam nicăieri în oraş o agendă, ca să zic aşa, care să implice toată cultura. Implică toate barurile, implică absolut tot”, explică Robert Ledenyi, unul dintre dezvoltatorii aplicației.
După un an de muncă, aplicaţia e numai bună de instalat pe telefonul mobil sau pe tabletă.
„Dacă vrem să mergem la o cafenea, atunci intrăm în acest meniu şi aplicaţia o să ne arate tot timpul care este cea mai apropiată cafenea din Cluj, faţă de poziţia noastră”, explică un programator.
Ghidul virtual ştie trei limbi: română, engleză şi maghiară, iar tinerii informaticieni au planuri să-l dezvolte în continuare.
„Gândindu-ne la 2015, când o să fie Capitala Tineretului Clujul, o să dezvoltăm nişte funcţii, care o să apară în curând ca, de exemplu, o să aibă ghid audio. Dacă te duci cu telefonul la Biserica Sfântul Mihai, îţi alegi limba, îi dai play şi, în timp ce te plimbi, îţi explică istoria”, spune Robert Ledenyi.
Pe lângă sugestii de restaurante, cafenele sau magazine, aplicaţia permite selectarea dintr-o categorie de evenimente ce spectacol se poate vedea sau ce galerie este de vizitat.
400.000 de turişti vizitează în fiecare an judeţul Cluj.