O aplicaţie realizată de studenţii de la Automatică protejează datele companiilor din Statele Unite, Marea Britanie şi India. Aplicaţia reprezintă primul serviciu online ce permite utilizatorilor cu un nivel mediu de competențe tehnice să testeze singuri securitatea unui site, aflând astfel dacă ar putea fi ţinta atacurilor hackerilor.
„Dăm click aici pe test web application, iar aici tot ce trebuie să fac este să adaug adresa site-ului pe care vreau să îl testez. La final, noi primim un raport cu vulnerabilităţile şi alte informaţii care ar putea fi periculoase. Vulnerabilităţile sunt ordonate după gradul lor de risc”, explică Raul Vintilă, student Automatică.
Sunt informaţii la care proprietarii website-urilor nu puteau avea acces până în prezent. Pentru a testa singur securitatea unui website ai nevoie de cunoştinţe avansate şi mii de dolari cheltuiţi pe licenţe pentru programe.
„Această vulnerabilitate ar fi fost foarte simplu găsită dacă s-ar fi folosit site-ul nostru. Tool-urile pe care noi le folosim, care pot fi folosite de altfel pe website-ul nostru, necesită licenţe foarte costisitoare şi necesită în primul rând să fie instalate pe propriul tău calculator. Folosind site-ul nostru, tu le poţi accesa direct de pe Internet, chiar şi de pe un telefon, fără nici un fel de problemă”, mai spune Raul Vintilă.
Aplicaţia web realizată de Raul împreună cu alţi doi colegi a fost lansată în 2015 şi de atunci a avut peste 2 milioane de utilizatori din întreaga lume, cei mai mulţi din Statele Unite, Marea Britanie sau India.
Recent, au învăţat cum să transforme ideea lor cu suuces la public, într-un bussiness de succes.
„Trecem printr-un program în care îi învăţăm despre modelele de afaceri, îi trecem puţin prin abilitatea de a ţine prezentările, de a-şi dezvolta baza de clienţi şi, în fine, de a atrage finanţare pentru că pentru un start-up e foarte, foarte important acest lucru”, afirmă Gheorghe Sârbu, mentor inovaţie.
În medie, 4.000 de utilizatori folosesc zilnic sistemul online de diagnoză a vulnerabilităţilor. Însă după atacul cibernetic de luna trecută, numărul acestora s-a dublat.