Mihai este student la Robotică în anul doi de facultate, iar ideea i-a venit din experienţă. Întotdeauna a avut câini şi a găsit greu persoane responsabile dispuse să aibă grijă de animale.
„Am fost plecat trei zile la munte şi cand m-am intors mi-am gasit puii, aveam cinci atunci, căzuți într-o gaură. Atunci am venit cu ideea asta: un aparat care să îmi hrănească câinii şi în acelaşi timp să îi şi supravegheze”, spune Mihai Rebreanu, student.
Alături de un coleg de facultate, a creat robotul, comandat prin telefon. Pentru dozarea porţiilor de mâncare, tinerii au utilizat o perie electrică folosită la curăţenie.
În total, tinerii au investit din propriile economii - 600 de lei, însă dacă ar fi produs în serie, preţul ar fi mult mai mic. Aparatul este deocamdată un prototip.
„Vrem să-l îmbunătăţim, să-l facem să dea şi apă şi am vrea să-l scoatem cumva şi pe piaţă, numai că aici lucrurile se complică. Dacă am vrea să-l brevetăm e o sumă destul de mare pentru România, pentru noi ca studenţi. Aproape 1.000 de euro”, spune Dragoş Crişan, student.
„Înglobează mai multe cunoştinţe, de electrică, mecanică, cunoştinţe de electrică, de programare. E un produs interesant şi un pas mare pentru nişte studenţi care nu sunt specialişti. Poate fi transformat în produs industrial, competitiv”, spune prof. ing. dr. Cornel Ciupan, profesor la Facultatea de Construcţii de Maşini.
Aparatul pentru hrănirea animalelor de companie de la distanţă a fost deja premiat la un salon internaţional de inventică.