După ce nu a inclus retina display pe primul Mini, care avea o densitate de numai 163 de pixeli pe inchi, Apple a compensat, oferindu-i lui Mini 2 un ecran de aceeaşi rezoluţie ca iPad-ul mare, care ajunge la 326 de pixeli pe inchi.
Ca un punct de referinţă, densitatea pixelilor pe Nexus 7 este de 323 de pixeli pe inchi iar pe noul Kindle Fire HDX este tot de 323 de pixeli pe inch. Aşadar, un ecran pe care putem să îl numim minunat.
La fel ca în cazul iPhone 5S, procesorul din iPad Mini 2 este tot un A7, noul chip cu arhitectură de 64 de biţi care face totul să se mişte considerabil mai repede.
Coprocesorul M7 îşi face apariţia şi pe varianta mai mică a iPad-ului, însă rămâne de văzut cât de util este acesta în interiorul unei tablete şi nu al unui telefon pe care îl porţi cu ţine în buzunar.
Din punct de vedere al performanţei, noul Mini a făcut un uriaş pas în faţa predesorului său, care se chinuia să ruleze iOS7 pe procesorul A5. Noul Mini va putea fi echipat şi cu huse SmartCover, care vor costa între 40 şi 80 de euro.
Există însă şi un dezavantaj, destul de mare chiar din punctul nostru de vedere: preţul. Toate aceste îmbunătăţiri pe care le aduce iPad Mini 2 aduc costul tabletei la 400 de euro pentru modelul de 16Gb şi la 700 de euro pentru modelul de 128 de giga cu LTE. Acesta este un pas cel puţin confuz pentru plasarea pe piaţă a noului Mini, care îşi propunea inițial să concureze pe piaţa tabletelor de 7 inchi.
Preţul foarte mare însă îl face neviabil pentru această piaţă şi mult prea aproape ca şi cost de iPad Air pentru a crea un public ţintă relevant. CEO-ul Apple, Tim Cook, a anunţat că noul Mini va fi disponibil începând cu sfarsitul lunii noiembrie şi va fi disponibil în cele două culori: argintiu şi gri spaţial.
Deşi specificaţiile nu spun niciodată întreaga poveste, ecranul de pe iPad Mini îl fac probabil cea mai frumoasă privelişte pe piaţa de 7 inchi cu o diferenţa minoră însă faţă de Nexus 7 sau Kindle Fire HDX.
Nici din punct de vedere al celorlalte elemente hardware mini-ul nu se distinge vizibil faţă de competitorii săi şi poate singurul capitol la care acesta este semnificativ diferit este grosimea, Mini 2 fiind vizibil mai subţire. Din păcate, pentru 100 de euro în plus faţă de orice altă tabletă, nu justifică neapărat jumătatea de inchi pierdută în grosime. Astfel suntem intrigaţi să vedem cum se va descurcă noul mini pe piaţa de 7 inchi şi, bineînţeles, care va fi răspunsul celor de la Google, care au aşteptat aproape un an de la lansarea Nexus 7 pentru a lansa un nou model.