2.0. Ce aduce nou sistemul de operare iOS 7
Apple s-ar putea să merite mai multe laude decât oricine pentru felul în care arată şi funcţionează smartphone-urile noastre, dar la şase ani după primul iPhone, schimbările sunt notabile.
Google continuă să construiască şi să reconstruiască Androidul. Windows Phone a introdus un sistem de operare vibrant şi colorat.
În tot acest timp iOS pare că a stat mai mult pe loc. Până în luna iunie când CEO-ul Apple, Tim Cook, a anunţat că dezvoltatorii lucrează la cea mai mare shimbare adusă sitemului de operare de când a apărut iPhone-ul.
Această schimbare este iOS 7, o revoluţie estetică a interfeţei grafice pe care milioane de utilizatori de iPhone o ştiu de ani de zile. Din momentul în care porneşti un iPhone ce rulează iOS 7, aproape fiecare variantă de interacţiune pe care o ai cu device-ul este diferită.
Acest update modifică fiecare meniu, fieare opţiune, fiecare aplicaţie. Chiar şi Siri a devenit o persoană complet diferită, cu gânduri noi şi o voce nouă.
Conceptul de bază din spatele iOS 7 este simplu: deja ştii cum să foloseşti un smartphone. Dacă celelate versiuni ofereau ghiduri vizuale explicitela fiecare mişcare, iOS 7 presupune că ştii să dai click pe inbox pentru a te duce în mail sau că ştii să dai swipe de la stânga la dreapta pentru a deschide telefonul.
Totuşi, noul sistem de operare nu te tratează cu atât de multă încredere cu cât anunţă că o face. Deşi iconiţele explicite nu mai sunt acolo, ele au fost înlocuite de animaţii bombastice care îţi spun ce să faci şi ce se întâmplă.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Pe ecranul de lock sunt multe luminiţe care evidenţiază cuvintele „Slide to unlock” spunându-ţi direcţia în care trebuie să faci swipe. Animaţiile sunt distractive, dar enervant de încete.
Fiecare ecran arată totuşi mai mare, un background alb fără margini sau chrom. Noul font Helvetica Neue este prezent peste tot şi este, cu siguranţă, frumos, deşi greu de citit pe iPad mini.
O problemă estetică
Există o problemă estetică considerabilă cu noul look al aplicaţiilor. Sunt o combinaţie devastatoare dintre urât - cele 4 bule colorate ale Game Center-ului, revistele generice din Newsstand, balonul prea mare de mesaje - şi conceptuale, cum ar fi morişca sau rotiţa care ar trebui să reprezinte fotografiile şi setările.
Aceste iconiţe sunt plasate pe un wallpaper luminos şi ezoteric iar combinaţia face totul să pară că o jucărie pentru copii.
În loc să ţină totul îngropat într-o aplicaţie sau alta, Apple se străduieşte din răsputeri să facă informaţia uşor accesibilă.
A început prin a schimba designul barei de notificări, o fereastră semitransparentă pe care o poţi trage în jos indiferent de ce faci în momentul respectiv pe telefon.
Primul panel al ferestrei care se referă la „Astăzi" este un orar util al zilei - evenimente din calendar, remindere, vremea şi chiar şi ora la care este setată alarmă pentru ziua următoare.
Celelalte două paneluri care se referă la „Toate" şi „Ratate" sunt cam aceleaşi liste de notificări pe care le găseam în setupul versiunilor anterioare de iOS.
Notificările încă apar pe ecran indiferent de activitatea pe care o ai în momentul respectiv şi rămân în Notification Center până când le cureţi una câte una fără să ofere vre-un fel de interacţiune.
Şi ne întrebăm de ce dacă totuşi noul sistem de operare pentru desktopurile Apple OS X Mavericks te lasă să răspunzi la mesaje direct din bară de notificări, de ce nu poate şi iOS7 să facă asta?
Pe scurt ecranul de „Astăzi" este o îmbunătăţire drăguţă similară serviciului Google Now, dar notificările că ansamblu rămân o problemă pentru iOS.
Butoane rapide pentru Wi-Fi
Noul Control Center este probabil cel mai bun lucru cu care vine iOS 7. Acesta conţine butoane rapide pentru Wi-Fi, Airplane Mode şi altele, slidere pentru volum şi luminozitate, controale audio şi dintr-un motiv sau altul shortcut-uri pentru calculator, lanternă şi cronometru.
Multe alte funcţionalităţi iOS au suferit schimbări, dar poate nu la fel de dramatice: Siri a ieşit din beta şi este considerabil mai util: poţi căuta mai multe locuri, poţi schimba setări precum luminozitate sau Bluetooth şi îţi poate chiar citi cu voce tare mesajele text sau să îţi redea mesajele din voicemail.
Microsoft, Google, Palm şi acum şi Apple au căzut de acord că există un singur mod corect în care să faci multitasking pe telefon. Când faci double tap pe butonul de home din iOS7 apare un meniu cu iconiţe şi screenshoturi ale tuturor aplicațiilor care rulează în background. Dacă vrei să închizi o aplicaţie, tot ce trebuie să faci este să muţi screenshot-ul în sus sau, dacă vrei să ajungi la o aplicaţie, poţi da scroll prin meniu, până când o găseşti pe cea dorită care se deschide automat.
Din păcate pentru moment, interfaţa nu este perfect optimizată şi lucrurile se mişcă cam încet, însă este fără îndoială o direcţie bună pentru Apple.
Aplicațiile, updatate fără a fi deschise
Sunt mai multe lucruri care se întâmplă în background pe care probabil nu le-aţi fi observat. Aplicaţiile pot, într-un final, să fie updatate fără să fie deschise, ceea ce înseamnă că va puteţi deschide mailul sau Facebookul şi veţi avea o versiune curentă.
Nu va mai trebui să deschideţi notificările şi să daţi click pe altceva în timp ce aşteptaţi noile updateuri să se downloadeze.
Puteţi alege care sunt aplicaţiile pe care vreţi să le updataţi în background, însă iOS se va ocupa de momentul în care va face asta. Spre exemplu, dacă sistemul ştie că deschizi „New York Times” în fiecare dimineaţă, la 8 va programa updateul pentru 7:59.
Sunt puţine aplicaţii care suportă acest proces pentru moment însă acesta mică schimbare face sistemul să pară viu şi conectat.
O sumă de idei puse cap la cap în grabă
Ca o concluzie incipientă, deşi look-ul iOS 6 era mai degrabă caricatural, copilăros şi învechit, sistemul era mult mai închegat.
În multe privinţe iOS 7 pare o sumă de idei puse cap la cap în grabă, ceea ce îi oferă o personalitate dezordonată. Notificări mai drăguţe nu înseamnă notificări mai bune în aceaşi măsură în care multitaskingul mai vizual nu înseamnă un multitasking mai bun.
Aşadar pentru moment deşi ideile sunt interesante şi par să ducă într-un loc în care vrem să vedem sistemul de operare al Apple, mai este multă muncă până vom ajunge acolo.
Apple s-a folosit de iOS 7 pentru a simplifica aproape toate aplicaţiile de bază ale sistemului de la Mail și Calendar până la Bursă şi Busolă.
Şi trebuie să admitem că pentru multe dintre ele schimbarea de look era absolut necesară şi foarte binevenită. Appstore-ul şi iTunes par a fi aplicaţiile cu cele mai multe îmbunătăţiri.
Pe de-o parte Appstore-ul îţi va updata, cu permisiunea ta, bineînţeles, în mod automat toate aplicaţiile.
În plus ambele aplicaţii arată mult mai bine şi se mişcă mult mai fluid atunci când vine vorba de cumpărături.
Iar în această mare de minimalism, este totuşi o aplicaţie pentru care mai mult înseamnă mai bine: aplicaţia de camera din iOS 7 este mai puternică şi mai complexă că niciodată.
Funcţiile precum HDR sau panorama sunt mult mai uşor de accesat, noile filtre fotografice dau un look subtil de instagram pozelor şi per total aplicaţia devine un instrument performant de editare a imaginilor.
Misiunea Apple în acest moment este de a convinge cumpărătorii că este încă relevant, încă inovativ şi încă interesant. iOS7 este plin de schimbări mari menite să facă noile device-uri să arate proaspete însă nu oferă prea multe modificări sub această suprafaţă frumoasă.
Cea mai mare problema rămâne, în continuare, viteza cu care sistemul poate progresa. Dacă în cazul unui ecosistem deschis cum este Android dezvoltatorii de aplicaţii pot inova cu uşurinţă, în cazul Apple lucrurile se mişcă inevitabil mai încet.
Noul iOS 7 este disponibil din 18 septembrie pretudindeni. Şi, din păcate, din multe puncte de vedere este acelaşi site că acum 6 ani. Între timp Android a deveit distractiv, eficient şi inovativ, un sistem care permite schimbarea de informaţii dintre aplicaţii, face sharingul extrem de simplu şi eficientizează experienţă folosirii unui smartphone.
Fără îndoială Apple are forţă să facă experienţa iOS la fel de plăcută, însă compania va trebui să îşi deschidă uşile şi să lase ecosistemul să se construiască în baza potenţialului enorm pe care îl prezintă.
iOS a fost mereu un sistem de operare excelent şi iOS 7 rămâne un sistem de operare excelent. Însă dacă obiectivul Apple este să concureze cu puterea şi flexibilitatea rivalilor săi, iOS7 se simte mai degrabă că începutul unui proiect decât că o concluzie.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News