În curând, fiecare om va putea avea la dispoziție o armată de experți AI cu doctorate în orice domeniu. De ce este un pericol

Data publicării:
3d rendering robot army or group of cyborgs in factory
Toată lumea va avea acces la o armată cu cele mai inteligente minți din lume. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

AI a trecut rapid de la nivelul de absolvent de liceu, la nivelul de student „mediocru” la doctorat. Fanii și inamicii inteligenței artificiale cred că cele mai puternice modele AI, inclusiv ChatGPT, vor funcționa de anul viitor cu inteligența unui absolvent de studii de doctorat  și perspectiva că oricine poate avea acces la un astfel de asistent personal, îngrijorează, scrie Axios.

În curând, „fiecare putem avea o echipă personală de inteligență artificială, plină de experți virtuali în diferite domenii, care lucrează împreună pentru a crea aproape orice ne putem imagina”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, săptămâna trecută, într-un manifest numit „Epoca inteligenței”.

Altman și alții cred că vom avea fiecare asistenți personali de inteligență artificială cu doctorat, nelimitat, care lucrează 24/7, făcând totul, de la gestionarea dosarelor medicale la rezervarea zborurilor până la dezlănțuirea haosului asupra inamicilor.

Acest „noi” spus de Altman înseamnă noi toți – buni și răi.

Optimiștii care cred în AI își imaginează un viitor atât de strălucitor și de prosper, încât cuvintele de astăzi cu greu pot capta splendoarea. Nu este vorba despre a avea o Alexa mai inteligentă sau un chatbot mai bun. Este vorba despre a avea un asistent AI cu inteligența, cunoștințele și creativitatea unei întregi echipe de doctori în diverse domenii.

Un asistent care nu doarme niciodată, nu renunță niciodată și continuă să învețe

Aceste modele sunt încă în faza de proiect. În podcastul „Hard Fork”, Kevin Roose de la N.Y. Times l-a citat pe Terry Tao, un matematician de renume mondial și profesor UCLA, spunând că modelul de raționament o1 al OpenAI – cunoscut sub numele de Strawberry și lansat luna aceasta – este „ca și cum ai lucra cu un student mediocru, dar nu unul complet incompetent”.

AI este adesea descrisă de nivelul de educație pe care pare să îl posede. Ne-am mutat rapid de la:

  • AI la nivel elementar: recunoaștere simplă a modelelor și sarcini ușoare - urmând instrucțiuni, dar nu mult mai mult.
    Inteligență artificială la nivel de liceu: procesare mai complexă a limbajului, rezolvare de probleme de bază, dar încă limitată în înțelegerea nuanțelor sau ambiguității;
  • AI la nivel de facultate/master (unde ne aflăm acum): GPT-4 poate gestiona întrebări complexe, rezuma cercetări și poate ajuta la sarcini din multe domenii, dar nu poate inova cu adevărat sau gândi profund;
  • AI la nivel de doctorat (în curând): generează idei noi, ia decizii strategice și aplică expertiză în domenii. Această inteligență artificială ar putea face mai mult decât asistență – ar putea conduce la progres.

Foarte curând, noul tău asistent AI va putea să rezerve un zbor, să obțină indicații de orientare, să transfere bani. „Spune-i „rezervă-mi vacanța” și îți va cunoaște programul, preferințele, bugetul – și va face totul pentru tine după acea singură cerere verbală”, a spus Matt Lira, care testează cele mai recente modele.

Ce urmează: o lume în care nu va mai conta dacă ai absolvit o facultate

Imaginați-vă că vă treziți și că asistentul vostru AI vă informează cu privire la cele mai recente cercetări, sintetizează date și vă planifică ziua - totul în timp ce urmăriți faceți altceva.

Dar, există un risc ridicat dacă boții care și-au dat doctoratul sunt eliberați prea repede sau fără a înțelege pe deplin capacitățile lor. Un articol de opinie al New York Times detaliază un scenariu ipotetic al cercetătorului în domeniul siguranței AI Todor Markov, care a părăsit recent OpenAI după aproape șase ani: „O companie AI promite să-și testeze modelele pentru capabilități periculoase, apoi alege rezultatele pentru a face modelul sigur. Un angajat îngrijorat vrea să notifice pe cineva, dar nu știe pe cine și nu poate indica o anumită lege. Noul model este lansat și un terorist îl folosește pentru a construi o nouă armă biologică.”

Companiile AI încearcă să descopere cum să monetizeze mai bine aceste instrumente puternice. Deci, din punct de vedere practic, este posibil să nu fie accesibile tuturor.

Progresul științific vine adesea de la neconformități care își asumă riscuri mari pentru a susține opinii alternative. Așa că progresul va depinde întotdeauna de motivația și intervenția umană, ajutate de AI, dar nu conduse de AI.

Concluzia este că ne îndreptăm către o lume în care asistenții personali AI vor fi atât de avansați încât nu va conta dacă ai fost la Harvard sau nu ai fost niciodată la facultate. Toată lumea va avea acces la cele mai inteligente minți din lume. Ce se întâmplă după aceea, totuși, este însă greu de prezis.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri