Ghețarii din Groenlanda se topesc de cinci ori mai repede decât acum 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice, au avertizat oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga, potrivit Reuters.
Topirea gheții din Groenlanda este deosebit de îngrijorătoare, deoarece stratul de gheață deține suficientă apă pentru a duce la creșterea nivelului mării cu cel puțin șase metri, dacă s-ar topi în întregime.
Un studiu efectuat pe o mie de ghețari din zonă a arătat că rata de topire a intrat într-o nouă fază în ultimele două decenii, a declarat pentru Reuters Anders Anker Bjork, profesor asistent la departamentul de geoștiințe și managementul resurselor naturale de la Universitatea din Copenhaga.
„Există o corelație foarte clară între temperatura de pe planetă și schimbările pe care le observăm în ceea ce privește topirea ghețarilor”, a spus Bjork.
Ghețarii scad, în medie, cu 25 de metri anual, comparativ cu cinci, șase metri în urmă cu aproximativ două decenii, au concluzionat oamenii de știință după ce au studiat dezvoltarea ghețarilor de-a lungul a 130 de ani prin imagini din satelit și 200.000 de fotografii vechi.
Lumea s-a încălzit deja cu aproape 1,2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale și este un lucru cert că 2023 va fi cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani, au declarat oamenii de știință din Uniunea Europeană la începutul acestei luni.
Scăderea temperaturilor ar necesita un efort global pentru a minimiza gazele cu efect de seră din atmosferă, a declarat Jorgen Eivind Olesen, directorul Institutului pentru climă de la Universitatea Aarhus.
Editor : Bianca Chirilă