În urmă cu câteva decenii, un telefon mobil cântarea mai bine de un kilogram, iar ultimii ani au însemnat un salt spectaculos al tehnologiei. Viața fără telefonul mobil în zilele noastre este greu de imaginat, însă mulți își amintesc de primele dispozitive de acest fel, grele, cu antenă, mai apoi cu clapetă. La Palatul Culturii din Iași a fost deschisă o expoziție de telefoane mobile adresată nostalgicilor, dar și celor mai tineri care nu știu cum arătau "strămoșii" smartphone-urilor de astăzi.
Marian Abutunoaiei este proprietarul colecției și spune că vedeta expoziției este un telefon popular în anii '90, care cântărește nu mai puțin de un kilogram: "Telefonul din imagine, cel central, numărularul 1, este vedeta expoziției. Este cel mai vechi și cel mai greu, cu siguranță l-ați văzut în filmele vechi prin anii 90".
Cel mai vechi telefon din expoziția care a fost deschisă la Palatul Culturii din Iași, pentru a ilustra evoluția tehnologiei până la smartphone-ul de astăzi, e din 1987 și cântărește aproape un kilogram.
În zilele noastre, oamenii spun că nu s-ar descurca cu un astfel de dispozitiv:
- Nu cred că m-aș descurca cu un telefon de un kilogram pentru că nu l-aș putea purta zi de zi cu mine. Ar fi foarte incomod.
- Am avut din ăla cu antenă că cineva îmi spunea: nu scoate antena, că mă faci de râs, că era din aia care se lungea. Se auzea pe vremuri că o să fie convorbirea video audio, acum a ajuns, deci are tot omul la dispoziție. Ceva nemaipomenit!
Monica Nănescu, muzeograf: Puteți vedea 153 de piese in expoziție. Pentru noi a devenit deja un fenomen social. Nu putem trăi fără telefonul mobil.
Telefoanele aparțin unui colecționar din Iași. Și-a cumpărat primul telefon in 1992. Atunci un astfel de dispozitiv cântărea în jur de 500 de grame.
Marian Abutunoaiei, proprietarul colecției: Aici avem telefoane de la sfârșitul anilor 90, telefoane tot cu display alb negru, cu clăpița. Telefoanele reprezentau un statut a fiecăruia și dacă-l aveai însemna că erai un om de business sau erai cineva.
Trecerea la telefoanele inteligente s-a făcut însă în perioada 2009 - 2010.
Marian Abutunoaiei, proprietar colecției: Sunt telefoanele hibrid care aveau și touchscreen și tastatura qwerty. În aceeași perioadă a apărut și conexiunea 3G care a revoluționat destul de mult, pentru că aveai viteză de conexiune la internet mult mai mare, mai îmbunătățită. Și încet, încet s-a mers către smartphone.
Sunt și piese rare: primele telefoane cu ecran color, cu bluetooth, cu sonerii polifonice, din titan sau cu safire.
Cel mai mic telefon mobil din expoziție are doar 47 de grame și a fost fabricat recent chiar, în anul 2018.
Expoziția de telefoane este deschisă la Palatul Culturii până la sfârșitul anului.
Editor : A.A.