Dependenţi de smartphone şi la mâna răufăcătorilor! Mai mult de jumătate dintre cei care folosesc telefoane inteligente cred că nu este nevoie să le proteje de ochi străini cu parole. Şi mai puţini instalează aplicaţii antifurt, arată datele unui studiu făcut de o companie IT. Total greşit, avertizează specialiştii, care spun că este ca şi cum am ne-am expune secretele, de la discuţii cu prieteni, la datele despre contul bancar.
Trei din 10 români folosesc telefonul inteligent ca să îşi verifice contul bancar şi mai mult de jumătate ca să citească e-mailurile. Asta înseamnă acces liber pentru cei rău-intenţionaţi, dacă smartphone-ul nu este protejat cu parolă. Mulţi se bazează doar pe noroc.
Pentru cei prudenţi, însă, o singură metodă de siguranţă nu este suficientă. Vor să îşi ştie în siguranţă banii din conturi sau conversaţiile particulare.
„Eu am cod peste cod: să faci un desen, un cod PIN, adică nu poți să treci peste amprentă”, povestește un tânăr.
Doar o parolă nu este însă de ajuns ca să ne protejăm de intruşi, avertizează specialiştii.
Dan Demeter, cercetător firmă IT: Dacă cineva ar reuşi să obţină telefonul care are parolă, atunci ar putea, teoretic, să acceseze datele dacă aceste nu sunt criptate. Este foarte important să ai şi o parolă, dar să fie şi criptate, să fie activată opţiunea de criptare.
Potrivit studiului, doar 14% dintre utilizatori îşi criptează fişierele pentru a împiedica accesul neautorizat.