(P) Cum putem prelungi viața bateriilor telefoanelor mobile

Data actualizării: Data publicării:
telefoane

Durata de viață a bateriilor telefoanelor mobile este una dintre cele mai frecvente probleme ale smartphone-urilor. Acest lucru se datorează faptului că bateria este partea componentă a unui telefon mobil care a profitat cel mai puțin de avansurile tehnologice din ultimii ani.

Durata de viață a telefoanelor mobile este una dintre problemele care ne exasperează la smartphone-urile noastre, problemă care devine tot mai stringentă pe măsură ce crește vârsta aparatului respectiv. Altfel spus, cu cât mai vechi telefonul nostru, cu atât mai puțin ține bateria acestuia.

Bateria unui telefon mobil ar trebui să dureze, potrivit platformei de dispozitive mobile recondiționate Librephonia, între 3.000 și 4.000 de cicluri - un ciclu se referă la fiecare dată când smartphone-ul se descarcă la 100%. Totuși, viața medie a unei baterii ține doar între 300 și 500 de cicluri de încărcare.

În haosul bateriilor de litiu-ion, „ciclurile de încărcare se contabilizează în mod modular”. Asta înseamnă că „dacă descărcăm 25% din 100%, încărcăm telefonul la 100% și apoi îl descărcăm iar la 25%, totalul ciclului de încărcare este de 50%, drept pentru care ne rămâne 50% din acest ciclu”, explică Librephonia.

Acest mod de a încărca bateria poate presupune „un mic avans”, dat fiind că încărcarea „pe bucăți” face ca bateriile să reziste mai bine la descărcarea zilnică. Totuși, nu este singurul lucru care ne poate ajuta să prelungim viața utilă a bateriei smartphone-urilor.

Astfel, recomandat este să încărcăm telefonul fără a-l folosi în timp ce se încarcă. Căldura dăunează bateriei și, dacă în timpul încărcării dispozitivului acesta este utilizat, acest lucru forțează telefonul producând o utilizare apropiată de 100%, care generează căldură internă suplimentară.

Această problemă de supraîncălzire se agravează pentru că, așa cum se arată în articolul de pe Librephonia, „telefoanele nu au elemente active de ventilare, precum refrigerarea sau ventilarea lichidă”, precum calculatoarele, care ajută căldura să se disipe.

De asemenea, este important să se folosească doar încărcătoare certificate, originale, produse de mărci fiabile, dat fiind că, dacă se folosește unul nepotrivit pentru telefonul tău, se poate alimenta cu un voltaj nepotrivit bateria. Acest lucru face ca bateria să se deterioreze mai devreme decât ar fi cazul.

Pentru a avea grijă de baterie, este important să închidem aplicațiile din background și să dezactivăm funcțiile care nu se utilizează în mod frecvent, care consumă bateria. Aplicațiile rețelelor sociale, jocuri și funcții precum GPS sau conexiunea bluetooth sunt cele care consumă cel mai mult din bateria telefonului mobil.

O altă măsură care ajută la prelungirea vieții bateriei telefonului mobil este să păstrăm bateria constant între 20% și 80% grad de încărcare. De asemenea, este recomandabil să setăm luminozitatea ecranului pe „Automat”, dat fiind că acest lucru aduce utilizatorului între o oră și două ore suplimentare de baterie. Librephonia mai arată că s-a demonstrat că temele întunecate consumă mai puțină baterie decât cele care sunt în culori deschise și luminoase.

În fine, este recomandat să reducem actualizarea mailului pe telefon. Acesta poate fi setat să se facă automat doar la 15-30 sau 60 de minute în mod manual. Astfel, telefonul consumă mai puțină energie decât atunci când caută în mod constant mailuri noi în aplicație.

Acestea nu sunt singurele metode de prelungire a bateriei telefoanelor mobile. Conform cercetătorilor de la Universitatea Aston din Birmingham au găsit, la rândul lor, o metodă inedită de prelungire a vieții bateriei smartphone-urilor.

Experții de la Universitatea Aston susțin că au descoperit o metodă inedită de prelungire a vieții bateriei telefonului mobil, chiar și cu ore întregi. Metoda presupune transferul unor componente și date ale aplicațiilor ce consumă mai mult din baterie. Aceste componente și date pot fi transferate în cloud, acolo unde nu vor mai avea un impact asupra bateriei telefonului. Metoda a fost testată doar în cazul acelor aplicații care pot epuiza rapid bateria în cazul unui smartphone obișnuit.

Dacă aceste date sunt mutate în cloud, vor funcționa în continuare, însă nu pe telefon, ceea ce poate prelungi semnificativ bateria unui smartphone. Mai mult, acest transfer nu ar trebui să consume prea multe date mobile lunare, potrivit cercetătorilor. În cadrul experimentelor, ei au concluzionat că folosirea acestei metode pentru fiecare aplicație poate prelungi viața bateriei cu până la șase ore chiar!

„Până acum am testat două aplicații Android”, a declarat conducătorul studiului, Amir Akbar, potrivit Daily Mail. „În primul caz, rezultatele ne-au arătat că am redus consumul bateriei cu 60%, cu un cost adițional de doar câțiva MB de date mobile. Pentru a doua aplicație, consumul a fost redus cu 35%, cu un cost de doar câțiva KB de date adiționale”.

Deși stocarea datelor în cloud încă nu este suficient de populară (Google Maps este una dintre cele mai cunoscute aplicații cu date în cloud), transferul unor părți a aplicației pentru eficientizarea consumului bateriei e o metodă nouă.

Cercetătorii speră că acest sistem va putea fi folosit și în timpul operațiunilor de salvare, atunci când viața bateriei e esențială. Mai mult, principiile pot fi folosite și în cazul roboților folosiți în urgențe, dacă aceștia sunt conectați la Internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025