200 de programatori s-au întrecut să facă o aplicaţie pentru mobil sau calculator. Au muncit o zi şi o noapte, fără pauză. Cele mai multe programe au fost pentru uz personal sau pentru un oraş inteligent. Dezvoltatorii speră acum ca măcar o parte din aplicaţii să ajungă să fie folosite de cât mai mulţi utilizatori.
48 de aplicaţii diferite în doar 24 de ore. Este rezultatul maratonului de programare.
Magic Mirror este una dintre ele. Aplicaţia funcţionează pe baza recunoaşterii faciale, iar un computer afişează pe ecran informaţiile preselectate de utilizator. În acelaşi timp, o sticlă cu reflexie montată deasupra funcţionează ca o oglindă.
„Practic poţi să îţi faci toate treburile pe care le ai tu de făcut, să te bărbiereşti, să te pieptăni, să faci orice uitându-te în oglinda asta în timp ce citeşte feed-ul de pe Reddit sau îţi vezi emailurile . Tocmai asta e ideea, să nu mai stai cu smartphone-ul în mână şi să încerci să faci şi alte lucruri”, spune Bogdan Timofte, programator.
Aplicaţia poate reda videoclipuri sau poate monitoriza, de pildă, timpul în care te speli pe dinţi.
„Ideea acestui feature a fost acela că dimineaţa sau seara, când ne spălăm pe dinţi, este recomandat să ne spălăm o anumită perioadă de timp şi am zis că majoritatea oamenilor nu îşi dau seama cât anume să spală şi este foarte folositor acest feature”, spune Cosmin Posteucă, programator.
O altă echipă a creat MapPin, o hartă online pe care utilizatorii îşi pot exprima sentimentele atunci când sunt în diverse locuri din oraş. Astfel, poţi ştii în ce locuri să mergi, în funcţie de starea de spirit a zonei.
„De exemplu, dacă eşti uimit de o anumită locaţie poţi pune un "wow pin" sau dacă eşti îndrăgostit de o anumită locaţie, Paris, Turnul Eiffel, poţi pune un "love pin" sau mergi undeva unde nu îţi place deloc poţi pune un "angry pin" sau "sad pin"”, spune Cristian Grozea, programator.
Echipa a urcat deja aplicaţia în magazinele virtuale, iar în câteva ore a apărut deja un profil al bucureştenilor.
„Putem vedea cum au reacţionat oamenii în anumite zone. De exemplu, în Ghencea vedem, în Drumul Taberei, sunt mai puţini oameni furioşi, sunt destui fericiţi, câţiva iubitori, puţini supăraţi”, spun autorii aplicației.
Fiecare aplicaţie a fost prezentată unui juriu şi apoi celorlaţi participanţi.
„Sunt şi amatori, care vin să îşi testeze cunoştinţele, dar sunt şi oameni care lucrează în domeniu, deci fiind diversitatea mare, miza este mult mai mare pentru mulţi dintre ei”, spune Andreea Balaci, manager de proiect.
După 24 de ore programat fără oprire, participanţii spun că ar lua-o oricând de la capăt.
„Am tras, am tras tare să continuăm şi nu ne-am lăsat descurajaţi de momentele de oboseală. Am trecut peste”, spune Marius Melemciuc, programator.
„Am văzut nişte oameni efectiv pasionaţi de ceea ce fac. Mulţi consideră chestia asta ca o distracţie senzaţională. Cumva am reuşit să mă conectez la o generaţie altfel”, spune Cristina Stroe, mentor.
Cea mai bună aplicaţie a fost premiată cu 1.500 de euro, dar cei mai mulţi concurenţi spun că au venit să îşi testeze limitele.