Samsung a lansat noile sale modele de flagship-uri chiar acasă, în Seul, într-un eveniment grandios, în care smartphone-urile Galaxy Z Flip5 si Galaxy Z Fold5 au fost vedete. Unul dintre cele mai așteptate evenimente din lumea Tech din acest an nu a dezamăgit și a adus schimbări pe care fanii Samsung le doreau de mult. Design mai compact, baterie cu mai multă autonomie și greutate tot mai mică, sunt doar câteva din modificările aduse de noile modele.
Nevoia de inovație ne face pe mulți dintre noi să ne împingem limitele la maximum, să încercăm căi necunoscute sau să căutăm alte perspective acolo unde ații au eșuat. Este și cazul companiei Samsung. Telefoanele cu clapetă ne-au schimbat viața începând cu 1996, iar cuvântul portabil a prins un nou sens. Apoi, apariția smartphone-ului a schimbat perspectiva utilizatorilor care au început să caute ecrane din ce în ce mai mari. După ani de uniformitate în domeniul telefoanelor mobile a urmat întrebarea „Acum ce urmează?”, iar Samsung a răspuns. În 2020 compania coreeană a lansat telefoane inteligente pliabile care au început să prindă la publicul din întreaga lume. Samsung Galaxy Z Flip5 și Galaxy Z Fold5 nu fac altceva decât să continue istoria telefoanelor mobile.
Telefonul care fotografiază din orice unghi
Galaxy Z Flip5 rămâne telefonul care încape în aproape orice buzunar. Smartphone-ul sprijinit de o carte, o sticlă de apă sau de vaza de pe masă este imaginea pe care mulți dintre noi o avem în minte la pozele de grup. Modul Flex al Galaxy Z Flip tocmai asta schimbă, este telefonul care poate fi pus în orice unghi pentru fotografia perfectă. Generația a 5-a a acestui smartphone, lansată pe 26 iulie de Samsung, vine și cu o noutate pe care mulți utilizatori o așteptau. Ecranul frontal este de 3.4 inch, de aproape 4 ori mai mare decât al generației anterioare. Mai simplu spus, zona vizibilă este de aproape 95% din carcasă.
AI-ul, tot mai prezent în viața noastră
Inteligența artificială (AI) este un instrument de care Samsung profită la maximum. Camera noului Galaxy Z Flip se bucură de o performanță mult mai bună datorită AI, iar lumina scăzută nu mai este un dușman atât de mare al fotografiilor, după îmbunătățirea funcțiilor Nightography. Practic, acel „zgomot de fundal” (noise eng.) care apare în cazul pozelor făcute la lumină scăzută este corectat automat. Camera frontală, folosită de cele mai multe ori pentru selfie-uri, are 10 MP, iar pe spate avem Camera Ultra Wide, de 12 MP și Wide-angle Dual Pixel AP, tot de 12 MP.
Odată cu noul design cu ecranul frontal Flex, și funcțiile devin mai complexe, iar totul este la „o glisare” distanță, fără prea mult efort. Redarea muzicii, vizualizarea vremii sau citirea notificărilor, toate se pot face ca pe un ecran normal. Noutatea vine tocmai în cazul mesajelor, nu doar că le putem citi, dar pe noul Galaxy Z Flip5 putem și să răspundem fără să folosim ecranul principal. E drept, nu va fi la fel de simplu să scrii pe 3.4 inch, dar pentru propoziții scurte sau răspunsuri rapide, fără efort, este perfect.
Cu toate aceste plusuri de design, nu e de mirare că majoritatea vedelor și influencerilor prezenți la evenimentul de lansare de la Seul au preferat să se „joace” cu Galaxy Z Flip5.
Tableta din buzunar
Dacă pe Galaxy Z Flip mulți îl văd doar ca pe un telefon drăguț, fără a fi însă atât de necesar în viața de zi cu zi, în cazul lui Galaxy Z Fold, lucrurile stau puțin diferit. Vorbim de o adevărată tabletă care se transformă cât ai clipi în telefon. Ca în cazul telefoanelor cu clapetă de care vă spuneam mai sus, logica este aceeași, ca un telefon mare să se micșoreze rapid și să nu incomodeze în buzunar. Totuși, în cazul Galaxy Z Fold vorbim de o varietate atât de mare de opțiuni de utilizare, cu tehnologii avansate în spate, încât se justifică faptul că Samsung vine cu un preț un pic mai mare decât cele pe care le găsim pe piața de pliabile. Dar despre acest aspect puțin mai târziu.
Ne întoarcem la Galaxy Z Fold5, care, spre deosebire de predecesorul său, nu vine cu schimbări majore de design. Ecranul în format extins rămâne de 7,6 inch, iar ecranul frontal, atunci când telefonul este pliat, de 6,2 inch, mai degrabă lunguieț, dar ușor de folosit cu o singură mână. Galaxy Z Fold5 pierde în greutate față de modelul din generația anterioară – cu 10 grame în minus ajunge la 253 grame, dar diferența se simte mai ales în comparație cu Galaxy Z Fold3, care are 271 de grame.
Există și modificări vizibile, spune compania-mamă, care vine să-i mai liniștească pe cei care vor să aibă un Galaxy Z Fold, dar se tem că nu se închide perfect. Vorbim despre acea balama dintre cele două ecrane, care acum se pliază perfect datorită mecanismului îmbunătățit Flex, fără să mai lase un spațiu vizibil.
Industria de gaming prinde avânt pe smartphone
Și pentru că tot suntem la plusuri care ar trebui să atragă noi cumpărători, îmi îndrept atenția spre industria de jocuri video. A făcut-o și Samsung care probabil a simțit că este o piață bună de exploatat. Poate puțini știu că în 2023 majoritatea jucătorilor au ales telefoanele pentru a explora industria de gaming. Galaxy Z Fold5 vine cu un procesor mai puternic decât al generației anterioare, iar inteligența artificială își face simțită prezența și pe acest model, căci permite jocuri dinamice și funcționalitate de multi-joc. Pe scurt, Galaxy Z Fold5 poate fi un PC sau o tabletă, dar de buzunar.
Rezistență mai mare
Samsung promite pentru ambele telefoane din noua generație o rezistență mult mai ridicată la șocuri și chiar și la apă, cum este cazul lui Galaxy Fold5. Asta nu înseamnă însă că putem înota cu el în buzunar, dar dacă este scăpat în apă are șanse mari să nu aibă vreo daună majoră.
Pentru cei pasionați de culoarea carcasei, Galaxy Z Flip5 vine în nuanțe de verde-mentă, gri-grafit și mov-lavandă. În cazul lui Galaxy Z Flip5, Samsung pune la bătaie două nuanțe de albastru, negru și crem. Unele dintre culori sunt disponibile doar pe site-ul Samsung, deci căutați mai bine înainte de a ajunge în magazin.
Prețurile pot fi considerate unele premium. Samsung lansează Galaxy Z Flip5 la prețul de 5,999 de lei, adică peste 1.000 de euro, însă noul design cu siguranță va atrage doritori. Pe de altă parte, Galaxy Z Fold5 are un preț de lansare de aproape 2.000 de euro (9,933 de lei).
Ceasurile care aduc un somn mai bun
Samsung nu lasă anul acesta să treacă neobservate nici celelalte gadgeturi, așa-numitele dispozitive „purtabile”. „O minte sănătoasă, într-un corp sănătos” pare să fie sloganul după care s-a ghidat compania coreeană când a decis să lanseze seria Galaxy Watch6. Noul ceas inteligent atât în varianta simplă, cât și în cea clasică, își propune să ajute utilizatorii să aibă obiceiuri mai sănătoase, în contextul în care din ce în ce mai multe persoane se plâng de probleme cu somnul sau de probleme de greutate. Samsung propune prin Galaxy Watch6 și Galaxy Watch6 Classic o gamă completă de servicii de sănătate, inclusiv programe inteligente de monitorizare a somnului.
Seria Galaxy Tab S9 primește și ea un upgrade. Pentru cei care nu sunt hotărâți să investească într-un Galaxy Z Fold5, Samsung pune la bătaie trei modele de tablete: Tab S9, Tab S9+ și Tab S9 Ultra, aceasta din urmă fiind comparabilă cu un laptop mai ales din punctul de vedere al memoriei.