Fotografia cu 100.000 de galaxii. Misiunea Euclid a realizat o imagine nemaivăzută a cosmosului
Data publicării:
Misiunea Euclid a Agenției Spațiale Europene (ESA) a reușit să surprindă nu mai puțin de 100.000 de galaxii într-o singură fotografie, o realizare cu ajutorul căreia oamenii de știință speră să facă pași înainte în descifrarea misterelor Universului. Cele mai îndepărtate galaxii care apar în fotografie sunt situate la 10 miliarde de ani-lumină sau chiar mai departe.
Zona cea mai luminată a fotografiei conține 1.000 de galaxii aparținând roiului de galaxii Perseus, iar în fundal sunt peste 100.000 de galaxii, fiecare dintre ele conținând sute de miliarde de stele, potrivit explicațiilor oferite de ESA.
Multe dintre galaxiile din fundal nu au mai fost văzute până acum. Unele dintre ele sunt atât de departe, încât lumina lor a avut nevoie de 10 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Prin cartografierea distribuției și a formelor acestor galaxii, astronomii vor putea afla mai multe despre modul în care materia întunecată a modelat Universul pe care îl vedem astăzi, mai precizează ESA.
Roiul de galaxii Perseus este una dintre cele mai masive structuri cunoscute din Univers, situată la „doar” 240 de milioane de ani lumină de Pământ, și conține peste 1.000 de galaxii, scufundate într-un nor vast de gaz fierbinte. Astronomii au demonstrat că roiurile de galaxii precum Perseus se pot fi format doar dacă în Univers este prezentă materie întunecată.
În fundal, se văd peste 100.000 de galaxii de diferite forme, cu culori care variază de la alb la galben și roșu. Cele mai multe galaxii sunt atât de îndepărtate, încât apar ca niște puncte de lumină unice. Cu cât o galaxie este mai îndepărtată, cu atât apare mai roșie.
Imaginea la dimensiunea originală poate fi descărcată aici.