Roverul Perseverance a surprins o eclipsă-unicat de pe suprafața planetei Marte. Este cea mai bună înregistrare obținută de NASA, cu atât mai mult cu cât satelitul planetei roșii implicat în această eclipsă de soare este „condamnat la moarte”, deoarece cu fiecare rotire pe orbită se apropie tot mai mult de solul marțian, relatează CNN.
Imaginile surprinse de Perseverance par să arate umbra unui cartof care trece peste suprafața planetei roșii. Acesta este de fapt Phobos, unul dintre cei doi mici sateliți ai lui Marte.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Perseverance a surprins eclipsa cu o durată de 40 de secunde pe 2 aprilie. Fenomenul durează mult mai puțin decât o eclipsă văzută de pe Pământ, deoarece Phobos este de aproximativ 157 de ori mai mic decât Luna.
Primele eclipse pe Marte au fost observate în 2004, iar prima înregistrare video a acestui fenomen datează din 2019 și a fost făcută de roverul Curiosity. Dar înregistrarea de acum este de o calitate mult mai bună, potrivit NASA.
„Știam că va fi bună, dar nu mă așteptam să fie atât de uimitoare”, a spus Rachel Howson, operator de cameră Mastcam-Z la Malin Space Science Systems din San Diego.
„E ca o zi de naștere sau o vacanță. Știi ce urmează, dar există totuși un element de surpriză când ajungi să vezi produsul final”, a adăugat ea.
Videoclipul a fost surprins în culori, folosind un filtru solar pentru a reduce intensitatea luminii, ceea ce a permis oamenilor de știință să obțină mai multe informații despre Phobos.
„Putem vedea detalii în forma umbrei lui Phobos, precum dealuri și denivelări pe suprafața lunii. De asemenea, putem vedea pete solare. Și este minunat că putem vedea această eclipsă exact așa cum a văzut-o roverul de pe Marte”, a spus Mark Lemmon, astronom la Institutul de Științe Spațiale din Boulder, Colorado.
Forțele gravitaționale ale lui Phobos influențează scoarța și mantaua planetei Marte, deformând ușor roca marțiană. La rândul său, această forță gravitațională schimbă orbita lui Phobos.
Observarea eclipselor lui Phobos îi ajută pe oamenii de știință să urmărească modul în care orbita satelitului se schimbă în timp și să prezică astfel când Phobos va dispărea. Phobos este în esență condamnat la moarte, deoarece cu fiecare orbită se apropie mai mult de suprafața marțiană. Peste zeci de milioane de ani, fie se va prăbuși pe Marte, fie se va dezintegra.
Editor : M.B.