Fluxul curenților oceanici ai Atlanticului ar putea intra în colaps în următorii ani. Consecințe catastrofale pentru climă

Data actualizării: Data publicării:
Furtună
“Acest lucru se va întâmpla, întrebarea e doar când” Foto: Profimedia

Cine citește o astfel de informație poate avea sentimentul unui deja-vu. Pentru că acesta era subiectul unui foarte popular film-catastrofă de acum 20 de ani, The Day After Tomorrow". Realitatea ne ajunge însă din urmă: oamenii de știință au sugerat într-un nou studiu că un sistem vital de curenți din Oceanul Atlantic, care influențează vremea din întreaga lume, s-ar putea prăbuși încă de la sfârșitul anilor 2030. Un adevărat dezastru la scară planetară care ar transforma vremea și clima, scrie CNN.

În ultimii ani, mai multe studii au sugerat că sistemul crucial - Atlantic Meridional Overturning Circulation sau AMOC - ar putea fi pe cale să se prăbușească, slăbit de temperaturile mai ridicate ale oceanelor și de salinitatea perturbată cauzate de schimbările climatice provocate de om.

Însă noua cercetare, care a fost revizuită, dar nu a fost încă publicată într-o revistă, utilizează un model de ultimă generație pentru a estima când ar putea să se prăbușească, sugerând că oprirea ar putea avea loc între 2037 și 2064.

Această cercetare sugerează că este mai probabil să se prăbușească până în 2050.

"Acest lucru este cu adevărat îngrijorător", a declarat René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht din Țările de Jos și coautor al studiului.

"Toate efectele secundare negative ale schimbărilor climatice antropogene vor continua, cum ar fi mai multe valuri de căldură, mai multe secete, mai multe inundații", a declarat el pentru CNN. "Apoi, dacă la acestea se adaugă și prăbușirea AMOC... clima va deveni și mai distorsionată".

Rolul AMOC în echilibrarea climei

Ca o bandă transportoare, AMOC atrage apa caldă de suprafață din emisfera sudică și de la tropice și o distribuie în Atlanticul de Nord rece. Apa mai rece și mai sărată se scufundă apoi și curge spre sud. Mecanismul împiedică supraîncălzirea unor părți din emisfera sudică și răcirea insuportabilă a unor părți din emisfera nordică, distribuind în același timp substanțele nutritive care susțin viața în ecosistemele marine.

Impactul unei prăbușiri a AMOC ar face de nerecunoscut unele părți ale lumii.

Ce se întâmplă dacă sistemul se prăbușește

În deceniile care ar urma unei prăbușiri, gheața arctică ar începe să alunece spre sud și, după 100 de ani, s-ar extinde până la coasta sudică a Angliei. Temperatura medie a Europei ar scădea, la fel ca cea a Americii de Nord, inclusiv în unele părți ale SUA. Pădurea tropicală amazoniană ar suferi o inversare completă a anotimpurilor; sezonul uscat actual ar deveni lunile ploioase și viceversa.

O prăbușire a AMOC "este un pericol foarte mare pe care ar trebui să facem tot posibilul pentru a-l evita", a declarat Stefan Rahmstorf, oceanograf fizic la Universitatea Potsdam din Germania, care nu a fost implicat în cele mai recente cercetări.

Pentru a ajunge la concluziile lor, oamenii de știință de la Utrecht au utilizat modele de ultimă generație și, pentru prima dată, au identificat o zonă din Oceanul Atlantic de Sud ca fiind locul optim pentru monitorizarea schimbărilor în circulație și pentru utilizarea datelor observaționale. Aceștia au analizat temperaturile și salinitatea oceanelor din această zonă pentru a confirma predicțiile anterioare privind momentul în care AMOC ar putea atinge punctul de cotitură.

Accentul pus în cercetarea oceanică pe momentul prăbușirii este o evoluție relativ nouă, a declarat Rahmstorf. Dar aceasta arată cât de mult a avansat înțelegerea oamenilor de știință cu privire la slăbirea AMOC.

“Acest lucru se va întâmpla, întrebarea e doar când”

"Până acum câțiva ani, discutam dacă se va întâmpla sau nu, ca un fel de risc cu probabilitate scăzută și impact ridicat", a declarat Rahmstorf pentru CNN. "Iar acum pare mult mai probabil decât în urmă cu doar câțiva ani că acest lucru se va întâmpla. Acum oamenii încep să se apropie de momentul în care se va întâmpla."

Rahmstorf a declarat că în urmă cu aproximativ cinci ani ar fi fost de acord că o prăbușire a AMOC în acest secol era puțin probabilă, deși chiar și un risc de 10% este încă inacceptabil de mare "pentru un impact catastrofal de o asemenea magnitudine".

"Există acum cinci lucrări, practic, care sugerează că s-ar putea întâmpla în acest secol sau chiar înainte de mijlocul secolului", a declarat Rahmstof. "Evaluarea mea generală este acum că riscul de a trece de punctul de cotitură în acest secol este probabil chiar mai mare de 50%."

Deși progresele în cercetarea AMOC au fost rapide, iar modelele care încearcă să prezică prăbușirea acesteia au avansat cu viteza fulgerului, acestea nu sunt încă lipsite de probleme.

De exemplu, modelele nu iau în considerare un factor critic în dispariția AMOC - topirea gheții Groenlandei. Cantități masive de apă dulce se desprind din calota glaciară și se varsă în Atlanticul de Nord, ceea ce perturbă una dintre forțele motrice ale circulației: sarea.

"Avem deja un aflux uriaș de apă dulce în Atlanticul de Nord, care va perturba complet sistemul", a spus Rahmstorf.

Această lacună în cercetare înseamnă că previziunile ar putea subestima cât de repede sau cât de repede ar avea loc un colaps, a spus Rahmstof.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu