Epoca bătrâneții | Țara care apelează la roboți pentru a acoperi lipsa forței de muncă

Data actualizării: Data publicării:
CeBIT 2013 Technology Trade Fair
HANOVER, GERMANY - MARCH 05: AILA, or Artificial Intelligence Lightweight Android, reaches out with touch-sensitive fingers to press switches on a panel it recognizes during a demonstration at the German Research Center for Artificial Intelligence GmbH (Deutsches Forschungszentrum fuer Kuenstliche Intelligenz GmbH) stand at the 2013 CeBIT technology trade fair on March 5, 2013 in Hanover, Germany. CeBIT will be open March 5-9. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Japonia, țara marilor „reverii” economice digitale, se confruntă cu o profundă criză de forță de muncă în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Pentru a acoperi acest vid de personal, oamenii de afaceri vor să apeleze la roboți, care ar trebui să automatizeze o gamă largă de sarcini, de la manufactură și până la servicii din industria hotelieră, cum ar fi room service-ul. 

CeBIT 2013 Technology Trade Fair
HANOVER, GERMANY - MARCH 05: AILA, or Artificial Intelligence Lightweight Android, reaches out with touch-sensitive fingers to press switches on a panel it recognizes during a demonstration at the German Research Center for Artificial Intelligence GmbH (Deutsches Forschungszentrum fuer Kuenstliche Intelligenz GmbH) stand at the 2013 CeBIT technology trade fair on March 5, 2013 in Hanover, Germany. CeBIT will be open March 5-9. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Companiile cu un capital social cuprins între 100 de milioane de yeni și 1 miliard de yeni intenționează o stimulare a investițiilor cu 17, 5% în acest an fiscal, avânt care anunță un nivel record al ultimilor ani, se arată într-un raport al Băncii Naționale a Japoniei.

Deși este încă neclar câte procente din această politică de stimulare economică au luat, de la începutul anului, calea automatizării, guvernanții spun că au remarcat o infuzie semnificativă de bani în creșterea eficienței. Iar veniturile producătorilor de roboți au crescut exponențial în perioada ianurie-martie a acestui an, relatează Reuters.

„Ponderea cheltuielilor de capital dedicate creșterii eficienței se află pe o pantă ascendentă din cauza lipsei de lucrători”, spune Seiichiro Inoue, directorul Biroului de Politică Industrială din cadrul Ministerului japonez al Economiei.

În prezent, economia Japoniei înaintează pe o „gheață subțire”, pe fondul îmbătrânirii populației. 90% dintre companiile japoneze provin din sectorul IMM-urilor. Pe celălalt taler al balanței, realitățile demografice conturează un tablou sumbru: populația aptă de muncă a Japoniei a atins în 1995 un vârf de 87 de milioane de persoane, însă din acel an, indicele a intrat într-un declin continuu. Guvernul estimează că numărul va scădea în acest an până la 76 de milioane, iar în 2065 va atinge 45 de milioane.

Roboții nu ocupă locuri de muncă doar în industria manufacturieră și în domeniul construcțiilor, ci sunt la mare căutare și în rândul producătorilor de alimente sau în lanțurile hoteliere. De exemplu, Hotelul „Hen na” din Tokyo se promovează deja sub eticheta de „hotel-robot”. Folosește 140 de roboți și alte tipuri de infrastructură bazată pe inteligență artficială. Fiecare cameră este dotată cu un robot în formă de ou sau cu un asistent personal, numit Tapia, care utilizează inteligența artificială pentru a recunoaște chipurile clienților și a răspunde comenzilor lor vocale. În timp ce, pe holurile hotelului, pot fi văzuți roboți-menajeri care împing cărucioare cu saci de gunoi.

„Inițial, am vândut acest produs doar pentru uzul casnic, dar acum primim o mulțime de comenzi din partea companiilor”, explică Sayaka Chiba, director al MJI Co., firma care produce roboții Tapia.

Situația din Japonia se înscrie în scenariile conceptului de societate post-muncă, teoretizat în ultimii ani în dezbaterile intelectuale din Occident și având rădăcini în literatura science fiction americană a anilor 1970-1980. Printre schimbările radicale de „ADN” ale economiilor la nivel globan în viitor, teoreticienii acestui concept pun, ca primă manifestare, trecerea completă de la forța de muncă umană la „capitalismul roboților”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”