Vortexul polar și-a schimbat direcția și acum se învârte în sens invers deasupra Arcticii

Data publicării:
Vortexul polar.
Vortexul polar. Foto: NASA

La începutul acestei luni, încălzirea bruscă a atmosferei a făcut ca vortexul polar din Arctica să-și inverseze traiectoria. Vârtejul de aer rece se învârte acum în direcția opusă, ceea ce a declanșat o cantitate record de ozon și ar putea afecta modelele meteorologice globale, relatează Science Alert.

În trecut, perturbările vortexului polar - o masă rotativă de aer rece care înconjoară Arctica - au declanșat vreme extrem de rece și furtuni în mari părți ale lumii. Totuși, este puțin probabil ca actuala schimbare de direcție să ducă la fenomene similare.

Vortexul polar este la cel mai ridicat nivel în lunile de iarnă și se extinde în stratosferă. Vortexul se rotește în sens invers acelor de ceasornic, cu viteze ale vântului de 250 kilometri pe oră, aproximativ viteza unui uragan de categoria 5.

Un vârtej similar înconjoară și Antarctica în timpul iernii din emisfera sudică.

Vortexurile polare se inversează temporar, din când în când. Aceste evenimente pot dura zile, săptămâni sau luni întregi și sunt cauzate de încălzirea bruscă stratosferică, atunci când temperaturile din stratosferă cresc cu până la 50 de grade Celsius în interval de câteva zile, potrivit la Serviciului Meteorologic din Marea Britanie.

Actualul eveniment de inversare din Arctica a început pe 4 martie. Cu toate acestea, vânturile încep să încetinească, sugerând că vortexul va reveni în curând la traiectoria normală, a relatat Spaceweather.com.

„A fost o inversare substanțială”, a spus Amy Butler, cercetător în domeniul climei la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și autoarea noului blog al NOAA pe acest subiect. Viteza vortexului inversat plasează evenimentul meteo în primele șase înregistrate de când se fac măsurători, a adăugat ea.

Perturbațiile vortexului polar pot afecta condițiile meteorologice. De exemplu, în SUA, în 2019, un front rece masiv a coborât peste Midwest. Aceste evenimente meteorologice extreme apar atunci când vortexul polar deformează curentul de aer care înconjoară vârtejul, expunând latitudinile inferioare la cantități mari de aer arctic înghețat.

Perturbarea din această lună nu a schimbat forma curentului din jur, așa că se așteaptă ca modelele meteorologice să fie în mare parte neafectate, potrivit Spaceweather.com.

Cu toate acestea, schimbarea temperaturii aerului din jurul Arcticii a absorbit cantități mari de ozon de la latitudini inferioare, creând o creștere temporară a ozonului la pol - opusul unei găuri în stratul de ozon. Și acesta va reveni la normal după ce vortexul polar își va schimba direcția la loc.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...