Tehnologie inovatoare a cercetătorilor clujeni. Ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului

Data actualizării: Data publicării:
nanoparticule

Reuşită importantă a specialiştilor din Cluj Napoca. Au creat nanoparticule ce pot fi folosite pentru depoluarea apelor, realizarea hârtiei securizate sau pentru tratarea tumorilor. Sunt sisteme microscopice făcute în laborator. Specialiştii vor ca cercetările lor să nu mai fie ţinute în sertar şi au organizat o întâlnire cu peste 20 de firme.

Cercetarările se desfăşoară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca unde specialiştii cercetează dvierse proprietăţi ale nanoparticulelor magnetice, cum ar fi depoluarea apelor. Acestă tehnologie va fi testată de o companie din Bistriţa-Năsăud cu care institutul colaborează deja.

Adriana Popa, cercetător INCDTIM: Aici puteţi să vedeţi nişte nanoparticule sintetizate de noi folosite în depoluare. Acestea le introducem într-o soluţie care conţine un colorant organic foloist în industria textilă şi sub acţiunea luminii, în cazul nostru în 150 de minute, moleculele de poluant sunt absorbite de căte annoparticule obţinându-se o apă curată.  Merge pe poluanţii organici, tot ce înseamnă poluanţi din industria textilă, coloranţi, de asemenea merge pe medicamente.

Sorin Ulinici, şef Departament Tehnologii Tratări Ape: Costuri mai mici, o versatilitate a tehnologiei, adică putem aplica acelaşi tip de tehnologie pe sisteme foarte mici de tratare a apei sau pe sisteme industriale, la nivel municipal.

Dr. Claudiu Filip, director proiect TTC-ITIM: Majoritatea cercetării noastre e aplicativă, până să fie aplicată însă sunt paşi numeroşi.

Tratate cu diferite substanţe, nanoparticulele ar putea deveni foatre utile în medicină, inclusiv pentru tratarea tumorilor. Acest cercetător dezvoltă astfel de nanosisteme de 18 ani.

Izabell Crăciunescu, cercetător INCDTIM: Particulele acestea sunt injectate în corp, ele sunt dirijate magnetic spre zona tumorală unde sub acţiunea unui câmp magnetic extern are loc o încălzire locală a acestora şi implicit încălzirea celulelor maligne care nu suportă temperaturi mai mari de 42 de grade, ele fiind distruse.

Cei de la institut au organizat mai multe întâlniri cu mediul privat pentru a transfera rezultatele cercetărilor. Conform ultimului raport al Comisiei Europene asupra inovării, România se situează pe ultimele locuri alături de Bulgaria, Macedonia şi Ucraina. Alocările pentru ce cercetare în România sunt de 0,5% din PIB, de patru ori mai puţin decât media europeană. Şi cea mai mare contribuţie este a mediului privat - statul are alocat doar 0,2% din produsul intern brut, adică puţin peste 400 de milioane de euro, sumă din care cea mai mare parte, 80% se duce pentru plata salariilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani