Studiu: Albinele „numără” și o fac de la stânga la dreapta, la fel ca oamenii

Data actualizării: Data publicării:
Albine pe fagure
Albinele vizualizează cantităţile de la stânga la dreapta, de la cea mai mică la cea mai mare, arată un studiu. Foto: GettyImages

Albinele vizualizează cantităţile de la stânga la dreapta, de la cea mai mică la cea mai mare, potrivit unui experiment care întăreşte ipoteza despre existenţa unui mecanism teoretizat şi încă dezbătut la oameni - linia numerică mentală, informează AFP.

Înainte să înveţe să numere, omul are capacitatea de a ordona mental mărimi crescătoare mergând de obicei de la stânga la dreapta. Dar în culturile care folosesc scrierea de la dreapta la stânga, cum est grafia arabă, această ordine este inversată.

În consecinţă, „subiectul rămâne dezbătut între cei care cred că linia numerică mentală are un caracter înnăscut şi cei care spun că ea este culturală”, a declarat Martin Giurfa, profesor la Centrul de cercetări despre cunoaşterea animală din cadrul Universităţii Toulouse III - Paul Sabatier.

Totuşi, aşa cum reaminteşte studiul publicat în octombrie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite, cercetările recente efectuate pe nou-născuţi şi pe alte vertebrate, mai ales pe primate, au arătat un simţ înnăscut al acestui mecanism, care se manifestă de la stânga la dreapta.

Experimentul coordonat de echipa profesorului Giurfa vine să consolideze aceste descoperiri prin demonstrarea existenţei unui mecanism identic la o specie emblematică pentru nevertebrate: albina.

„Am arătat deja că albinele sunt capabile să numere, cel puţin până la cinci” şi că ele tratează informaţia diferit în cele două emisfere cerebrale ale lor, a reamintit profesorul Giurfa. Acea diferenţiere de tratare a informaţiei este prezentă şi la om, unde reprezintă „unul dintre motivele invocate pentru existenţa liniei mentale numerice”.

O albină, o ladă

Cercetătorul francez s-a întrebat dacă creierul albinelor „aliniază numerele la fel cum fac oamenii”. Altfel spus, „dacă eu folosesc numărul «unu» ca referinţă, atunci «trei» se află la dreapta mea, dar dacă folosesc «cinci» ca referinţă, atunci «trei» se află la stânga mea”.

Experimentul său, imaginat împreună cu Catherine Thevenot de la Universitatea din Laussanne şi cu Rosa Rugani de la Universitatea din Padova, se bazează pe dispozitivul următor: o ladă al cărei interior este separat printr-un despărţitor.

Albina este obişnuită, după ce a trecut de acel despărţitor, să găsească în compartiment o singură etichetă pe care apare mereu acelaşi număr de figuri, dar cu aspectul variind la întâmplare. De exemplu: unul, trei sau cinci cercuri, pătrate sau triunghiuri.

Recompensa: imediat ce ele ating ţinta, o soluţie cu zahăr este eliberată dintr-o mică pipetă plasată în centrul etichetei.

Odată obişnuită cu procedura, albina ajunge apoi în faţa a două etichete identice, dar care prezintă un număr diferit de figuri decât cea folosită în timpul antrenamentului, situate în spatele compartimentului, la stânga şi la dreapta.

Dreapta şi stânga

De exemplu, albinele antrenate să primească o recompensă vizualizând o etichetă conţinând trei figuri vor vedea de această dată două etichete identice pe care apare o singură figură. Rezultatul: „în general, ele fac alegerea cea bună în 80% din cazuri”, îndreptându-se spre figura din stânga, a explicat profesorul Giurfa, întrucât unu este mai mic decât trei.

Dacă le sunt prezentate două etichete conţinând fiecare cinci figuri, albinele se îndreaptă spre dreapta, pentru că cinci este mai mare decât trei.

Rezultatul a fost identic pentru albinele obişnuite cu o recompensă în cazul unei etichete cu o singură figură, ele îndreptându-se spre eticheta din dreapta când aceasta conţine trei figuri, precum şi pentru albinele obişnuite cu o etichetă cu cinci figuri, care se îndreaptă mai degrabă spre stânga atunci când le este prezentată eticheta cu doar trei figuri, mai arată sursa citată de AFP, preluată de Agerpres.

Albinele ordonează bine numerele pe o linie numerică mentală, de la stânga la dreapta. Însă de ce anumiţi oameni sunt lipsiţi de acest mecanism?

Considerând că este mai mult decât o alegere binară între înnăscut şi dobândit, profesorul Giurfa preferă să apere ideea conform căreia „această reprezentare a numerelor fiind înnăscută, cultura poate să o nuanţeze, sau chiar să o inverseze, sau dimpotrivă, să o accentueze”. Albina, pe de altă parte, se ţine evident de ceea ce natura îi dictează să facă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...