Un grup de cercetători de la Universitatea Michigan din Statele Unite a dezvoltat recent un nou material care își poate schimba automat duritatea din tare în moale, au anunțat reprezentanții instituției.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„De obicei, este dificil de schimbat duritatea unui material tradițional. Noutatea acestui metamaterial este faptul că suprafața sa se poate modifica între tare și moale”, a declarat Xiaoming Mao, profesor asistent de fizică în cadrul universității, citat duminică de Xinhua.
Noul material a fost proiectat pentru a-și schimba proprietățile față de modul în care a fost fabricat inițial. Astfel, el poate fi ușor de manipulat pentru ca duritatea suprafeței să fie modificată de la cea asemănătoare cauciucului la cea similară oțelului și viceversa.
Mao este de părere că noul material ar putea într-o bună zi să revoluționeze și modul în care sunt fabricate autovehiculele. „Atunci când conduci o mașină, vrei ca aceasta să fie solidă, pentru a susține încărcătura. Însă, în timpul unei coliziuni, vrei ca toate componentele să devină maleabile pentru a absorbi energia în timpul coliziunii și să protejeze pasagerii”, a mai spus cercetătorul.
Potrivit lui Mao, modalitatea în care un obiect intră în contact cu marginile metamaterialului modifică geometria structurii sale și, ca urmare, se schimbă răspunsul acestuia la presiune.
Din moment ce proprietățile noului produs provin din structura sa generală, interiorului metamaterialului rămâne nealterat chiar și în condițiile în care consistența sa se modifică în mod repetat între tare și moale, a mai explicat profesorul asistent.
Potrivit oamenilor de știință, noul material ar putea avea aplicații într-o varietate de arii, de la anvelope care se pot ajusta automat în funcție de starea carosabilului până la sisteme reutilizabile pentru lansarea rachetelor care ar putea suporta astfel mai multe misiuni către spațiul cosmic.
Sursa: Agerpres