O proteină poate păcăli inima să creadă că face exerciţii şi să se refacă după un atac de cord, spre exemplu. O astfel de reuşită ar putea reduce necesitatea transplanturilor.
Oamenii de ştiinţă canadieni au folosit cardiotrofina 1 în mai multe teste. Ei spun că această proteină ar putea ajuta inima să se refacă după o leziune sau insuficienţă cardiacă.
Atunci când o parte din inimă moare, muşchii rămaşi încearcă să compenseze şi să ocupe spaţiul afectat, numai că nu reuşesc şi inima funcţionează neregulat.
Dar cardiotrofina determină creşterea musculară şi a vaselor de sânge. Practic, creşte capacitatea inimii de a pompa sânge, efecte obţinute de obicei prin exerciţii fizice regulate sau în timpul sarcinii.
Studiul a fost efectuat pe şoareci şi cu celule crescute în laborator. Dar în următorii 10 ani tehnica ar putea fi folosită la oameni.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.