Astronomii au reconstituit pentru prima dată istoria formării stelelor în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Ei au ajuns la concluzia că nașterea stelelor a radiat spre exterior din inima galaxiei, relatează space.com.
Rezultatele au arătat, de asemenea, că cele mai multe stele tinere din centrul galactic dens s-au îndepărtat de acesta de-a lungul a milioane de ani.
Folosind camera cu infraroșu HAWK-I a telescopului VLT situat în Chile, astronomii au studiat în detaliu o suprafață de 64.000 de ani lumină pătrați în jurul centrului galactic.
În ciuda faptului că în inima Căii Lactee există o populație densă de stele, aflate la aproximativ 26.000 de ani lumină de Pământ, doar o mică parte din acestea a fost observată până acum.
Urmărind unele dintre masele solare care lipsesc din regiune și colectând date pentru 3 milioane de stele, cercetătorii au reușit să studieze pentru prima dată calitățile acestor stele tinere.
„Studiul nostru reprezintă un mare pas înainte în găsirea stelelor tinere din centrul galactic”, a spus Francisco Nogueras-Lara, cercetător și membru al echipei de cercetare a Institutului Max Planck pentru Astronomie.
„Stelele tinere pe care le-am găsit au o masă totală de peste 400.000 de mase solare, adică de aproape zece ori mai mare decât masa combinată a celor două grupuri de stele masive care erau cunoscute până acum în regiunea centrală”, a spus Nogueras-Lara.
Descoperirile, care contrazic ideile anterioare conform cărora stelele din centrul galaxiei noastre s-au format în grupuri strânse, ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine formarea rapidă a stelelor, așa cum s-a întîmplat la începuturile universului.
Pentru a observa mai bine regiunea centrală a galaxiei, astronomii trebuie să rezolve mai multe provocări. În primul rând, praful gros din discul Căii Lactee ascunde vederii miezul galaxiei.
O modalitate de a rezolva acest lucru este de a face observații în infraroșu sau lungimi de undă radio la care lumina poate trece prin praf.
Dar chiar și așa, pentru că centrul galactic este atât de dens populat, astronomii au dificultăți în a deosebi o stea de alta.
Până la aceste noi descoperiri, astronomii au reușit să localizeze doar aproximativ 10% din masa stelară estimată în jurul găurii negre supermasive din centrul galaxiei, Sagittarius A*.
Cu ajutorul telescopului VLT, astronomii au reușit să examineze zona în detaliu, ceea ce a relevat faptul că o regiune numită Sagittarius B1 conține mult mai multe stele tinere decât au arătat observațiile anterioare.
Astronomii vor urmări acum mișcarea rapidă a stelelor din zona Sagittarius B1 în jurul centrului galactic, de-a lungul mai multor ani, pentru a vedea cum se schimbă poziția lor. Acest lucru ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care stelele au fost grupate la începutul existenței lor.
Editor : M.B.