Piramidele din Valeriana: Descoperirea întâmplătoare a unui vechi oraș mayaș, ascuns în jungla mexicană

Data publicării:
Au fost identificate mai multe piramide, terenuri de sport și amfiteatre.
Ruinele orașului antic mayaș Calakmul din Campeche, Mexic. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

O echipă de arheologi a descoperit accidental orașul mayaș Valeriana, dispărut de secole sub jungla din Mexic, folosind tehnologia Lidar, care a permis cartografierea structurilor îngropate sub vegetație. Au fost identificate mai multe piramide, terenuri de sport și amfiteatre.

Recent, în statul Campeche din sud-estul Mexicului, o echipă de arheologi a descoperit un complex arheologic de amploare, ce se întinde pe o suprafață de 16,6 km², folosing tehnologia Lidar, o metodă avansată de cartografiere care permite identificarea structurilor îngropate sub vegetație.

Descoperire arheologică întâmplătoare

„Am găsit orașul Valeriana, din întâmplare”, a menționat Luke Auld-Thomas, student la doctorat la Universitatea Tulane din SUA. „Eram pe pagina 16 a unei căutări Google și am dat peste un studiu Lidar realizat de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului."

Luke Auld-Thomas a procesat datele, a descoperit un oraș antic uriaș, Valeriana, consemnând că ar fi fost locuit de 30.000 - 50.000 de oameni în perioada sa de apogeu, între anii 750 și 850 d.Hr. Potrivit cercetătorilor, această cifră este mai mare decât numărul de persoane care trăiesc acum în zonă.

Auld-Thomas și colegii săi au denumit orașul Valeriana după o lagună din apropiere.

Orașul mayaș Valeriana „ascuns la vedere”

Această descoperire contrazice ideea conform căreia „regiunile tropicale erau locuri unde civilizațiile mergeau să moară", a subliniat profesorul Marcello Canuto, coautor al cercetării.

Arheologii spun că orașul este „ascuns la vedere”, aflându-se la doar 15 minute de mers pe jos de un drum principal de lângă Xpujil, unde locuiește acum majoritatea populației mayașe.

Deși nu există imagini cunoscute ale orașului mayaș, fiindcă „nimeni nu a fost vreodată acolo”, spun cercetătorii, este posibil ca localnicii să fi știut de existența ruinelor.

Cercetările sugerează că atunci când civilizațiile mayașe s-au prăbușit, începând cu anul 800 d.Hr., acest lucru a fost parțial din cauza densității populației care nu a reușit să facă față problemelor climatice.

Pe lângă schimbările climatice, războaiele și invazia spaniolă din secolul al XVI-lea au contribuit, de asemenea, la dispariția așezărilor mayașe.

Multe alte orașe ar putea fi descoperite

Tehnologia Lidar a revoluționat modul în care arheologii cercetează zonele acoperite de vegetație, cum ar fi regiunile tropicale, deschizând porțile unei lumi a civilizațiilor pierdute.

Anterior, cercetătorii foloseau instrumente simple pentru a analiza solul pas cu pas, însă, odată cu adoptarea tehnologiei Lidar, s-a reușit cartografierea unei suprafețe de aproximativ 10 ori mai mare comparativ cu ce reușeau să acopere arheologii în aproximativ un secol.

Luke Auld-Thomas, evidențiază ideea conform căreia descoperirea acestor noi orașe mayașe ridică provocări în studierea lor. 

Un alt oraș mayaș, descoperit în 2023 în jungla din sudul Mexicului

În luna iunie a anului 2023, cercetătorii au transmis că un alt oraș mayaș a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului, specialiștii estimând că așezarea a fost un centru important în urmă cu peste o mie de ani.

Descoperirea a inclus mai multe clădiri mari asemănătoare piramidelor, coloane de piatră și trei piețe, alături de alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a precizat institutul INAH.

Orașul a fost denumit Ocomtún, care înseamnă „coloană de piatră” în limba mayașă yucatecă.

Această așezare ar fi avut un rol semnificativ în regiune între anii 250 și 1000 d.Hr., aflându-se în situl arheologic Balamku din Peninsula Yucatan.

Descoperirea vine în urma unei cercetări a unei zone de junglă neexplorate, cu o întindere care depășește suprafața Luxemburgului.

Căutările au avut loc între lunile martie și iunie 2023, utilizând aceeași tehnologie de cartografiere aeriană cu lasere, Lidar.

 

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
oras mayas
Un vechi oraș mayaș a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului. Ce spun cercetătorii
Barcelona Cabs Strike Against Uber Taxi App
Google cere despăgubiri de un miliard de dolari de la Uber
Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
ecuson-politia-romana
Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Jennifer Garner nu-și mai dorește să fie în contact cu Jennifer Lopez: „S-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...