În interiorul urechii mijlocii avem trei oase mici, ciocan, nicovală şi scăriţă, legate între ele şi numite osicule. Acestea transmit vibraţii de la timpan la cohlee. Când se deteriorează, ne pierdem auzul.
Pentru tratarea problemei, în prezent se înlocuiesc oscioarele cu proteze din oţel şi ceramică, făcute manual în timpul operaţiei. Dar pentru că nu totdeauna se potrivesc dimensiunile, rata de eşec este ridicată.
Însă procesul se poate îmbunătăţi cu ajutorul tehnologiei de imprimare tridimensională, spun specialiştii universităţii americane Maryland. În timpul testelor, ei au extras nicovalele de la cadavre umane şi le-au scanat la computerul tomograf. Astfel au reuşit să creeze implanturi din răşină care să se integreze perfect în lanţul osicular. Acum, experţii vor să facă protezele din materiale biocompatibile, care să permită celulelor stem să crească şi să dezvolte un nou os în zona afectată.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.