Un vânător amator de fosile a descoperit pe o plajă din Danemarca o bucată de vomă de animal care datează de acum 66 de milioane de ani, scrie CNN.
Peter Bennicke a observat un „mic grup ciudat de bucăți de crin de mare într-o bucată de cretă” la Stevns Klint, în estul Danemarcei, potrivit unei declarații a Geomuseum Faxe, un muzeu local unde va fi expusă descoperirea.
Bennicke a adus fosila la muzeu, unde a fost curățată și examinată de John Jagt, un expert în crini de mare din Olanda.
Jagt a spus că mănunchiul conține cel puțin două specii de crini combinate într-o bucată rotundă, care este probabil formată părțile nedigerabile ale crinilor care au fost regurgitate de un animal care le-a mâncat.
„Acest tip de descoperire este considerată foarte importantă în reconstrucția ecosistemelor antice, deoarece oferă informații valoroase despre ce animale au fost mâncate de cine”, se arată în declarație.
Jesper Milàn, curator la Geomuseum Faxe, a declarat că fosila „este cu adevărat o descoperire extraordinară”.
„Crinii de mare nu sunt un aliment deosebit de nutritiv, deoarece sunt compuși în principal din plăci de calciu ținute împreună de foarte puține țesuturi moi”, a spus el în declarație.
„Dar aici avem un animal, cel mai probabil un fel de pește, care în urmă cu 66 de milioane de ani a mâncat crini care trăiau pe fundul mării Cretacicului și apoi a vomitat părțile scheletice.”
Milàn a adăugat că descoperirea „oferă noi cunoștințe importante despre relația dintre prădători și pradă și despre lanțurile trofice din mările Cretacicului”.
Editor : B.E.