Oamenii de știință au „dezbrăcat digital” corpul mumificat al „Băiatului de Aur”, un adolescent bogat din Egiptul antic, descoperind 49 de amulete, printre care o limbă de aur folosită pentru comunicarea cu zeii în viața de apoi, informează The Guardian.
Descoperirea este „cu siguranță extraordinară” întrucât mumiile persoanelor de rang înalt erau deseori jefuite pentru obiectele prețioase cu care erau împodobite, potrivit lui Sahar Saleem, autorul studiului și profesor de radiologie la facultatea de medicină a Universității din Cairo, scrie Insider.
„Egiptenii antici credeau în puterea amuletelor, care ținea de material, culoare și formă”, a explicat Saleem. „În timpul mumificării, cei care se ocupau de îmbălsămare spuneau rugăciuni și recitau versuri din 'Cartea Morților' în timp ce puneau amulete înăuntrul mumiei” sau în fâșiile de pânză cu care erau înfășurate.
Fiecare amuletă are o semnificație specifică cu scopul protejării băiatului, care avea doar 14 sau 15 ani când a murit. Mumia a fost pusă în două sicrie: „un sicriu exterior cu o inscripție în limba greacă și un sarcofag de lemn interior”, informează Live Science.
Un scarabeu pentru o inimă liniștită și o limbă de aur pentru o conversație cu zeii
Printre obiectele descoperite, se numără „o amuletă din două degete lângă penisul necircumcis al băiatului, un scarabeu de aur pus înăuntrul cavității toracice și o limbă de aur înăuntrul gurii”, potrivit declarației.
Mumia purta o pereche de sandale și era decorată cu o ghirlandă de ferigi. „Această mumie este un exemplu al credințelor egiptene despre moarte și viața de apoi din timpul perioadei [Dinastiei] Ptolemaice”, potrivit lui Saleem.
Cercetătorii nu sunt siguri de identitatea băiatului mumificat, dar, date fiind obiectele de valoare cu care a fost îngropat, acesta avea un statut socioeconomic înalt.
Limba de aur descoperită în gura adolescentului era menită să îi permită băiatului să vorbească cu zeii, în timp ce sandalele l-ar fi ajutat să iasă din sicriu în lumea de dincolo.
Scarabeul de aur era folosit pentru liniștirea inimii în Ziua Judecății așa încât să nu depună mărturie împotriva morților, potrivit Evening Standard.
„Băiatul de Aur”, contemporan cu Cleopatra
Faptul că adolescentul nu era circumcis ar putea indica faptul că egiptenii antici treceau prin această procedură medicală abia la maturitate. O altă teorie vehiculată de șefa departamentului de egiptologie de la Univesitatea Americană din Cairo, Salima Ikram, este că băiatul ar putea fi de o altă etnie.
„Ar putea sugera faptul că străinii au adoptat obiceiurile de înmormântare ale egiptenilor – și știm că persanii au făcut-o”, a spus Ikram.
Mumia a fost descoperită în 1916 într-un cimitir folosit între anii 332 și 30 înaintea erei noastre la Nag el-Hassay, în sudul Egiptului, și a fost păstrată în subsolul Muzeului Egiptean din Cairo.
Băitaul ar fi fost „martor la apusul civilizației Egiptului antic, posibil la evenimentele tensionate din timpul ultimilor regi [ai Dinastiei] Ptolemaice și, poate, chiar și la scurta renaștere a măreției Egiptului din timpul domniei Cleopatrei”, potrivit egiptologului Wojciech Ejsmond.