Fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, expuse la Washington, sunt false

Data publicării:
Pestera unde au fost descoperite manuscrisele de la marea moarta
Foto: Agerpres

Un muzeu american a anunţat luni că cinci fragmente de pergament descrise ca făcând parte din Manuscrisele de la Marea Moartă erau de fapt false şi că nu vor mai fi expuse, scrie news.ro, care citează AFP.

manuscrisele de la marea moarta
Foto: Agerpres

Muzeul Bibliei din Washington, aflat deja în centrul unei controverse de anul trecut din cauza finanţării de către o familie înstărită de creştini militanţi, a făcut acest anunţ după ce un centru german de cercetări a concluzionat că fragmentele nu erau atât de vechi. 

"Cu toate că noi am sperat ca testele să ajungă la rezultate diferite, este o ocazie pentru a arăta publicului importanţa de a verifica autenticitatea fragmentelor biblice rare, să-l informeze despre procesul complicat de testare care a condus şi la angajamentul nostru de a fi transparenţi", a spus într-un comunicat Jeffrey Kloha, conservator al muzeului. 

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt vechi de peste 2.000 de ani. Cele 900 de pergamente şi papirusuri, regăsite între 1947 şi 1956 în grotele din Qumrân în Cisiordania, sunt considerate drept unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Ele cuprind texte religioase în ebraică, în aramaică şi în greacă, precum şi cel mai antic Vechi Testament cunoscut. 

Cele cinci fragmente false au fost expuse în acest muzeu din Washington de la deschiderea sa în noiembrie 2017, dar au fost însoţite de o notă care indica faptul că cercetări asupra autenticităţii lor erau în curs. 

Cu câteva luni înainte, muzeul a trimis cinci din cele 16 fragmente ale sale în Germania, la Institutul federal de cercetări şi control al materialelor (BAM). Testele din cercetările anterioare au ridicat suspiciuni cu privire la originea lor. 

Muzeul a retras cele cinci fragmente testate în Germania şi le-a înlocuit cu alte trei, care sunt şi ele supuse testelor. 

Muzeul, care a costat peste 500 de milioane de dolari, explică pe mai multe etaje istoria Bibliei, povestirile conţinute în Vechiul şi Noul Testament şi influenţa lor asupra lumii. 

Impozanta clădire este situată la câteva străzi la sud de Capitoliu, o apropiere cu putere legislativă care a alimentat polemicile asupra influenţei religiei în politica americană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri