Sonda Juno a Agenției Spațiale Americane continuă să scrie istorie. Pe 27 august a făcut fotografii nemaivăzute de omenire cu polii celei mai îndepărtate planete din sistemul nostru solar.
Sonda Juno a orbitat cu succes pentru a 36-a oară în jurul lui Jupiter, în data de 27 august, atunci când a trecut la o distanță de 4.200 de kilometri deasupra planetei.
Dacă până acum existau imagini cu polul sudic al planetei, acum, Juno a capturat pentru prima oară o imagine cu polul nord.
Specialiștii NASA mai spun că polul sudic nu a fost văzut niciodată până acum din acest unghi, deși sonda Cassini a reușit să fotografieze polii din diferite unghiuri în anul 2000, în călătoria sa spre Saturn.
Fotografia cu polul sud a fost făcută atunci când sonda se afla la aproximativ 94,500 de kilometri de planetă.
Spre deosebire liniile specifice zonei ecuatoriale, polii planetei Jupiter sunt „pătați” cu furtuni în sensul acelor de ceasornic, dar și în sens invers, similare cu versiuni mult mai mari ale uraganelor terestre.
Sonda spațială Juno funcționează pe bază de energie solară și este echipată cu nouă instrumente științifice, pe care le va folosi pentru a crea o hartă a câmpurilor magnetice și gravitaționale ale planetei Jupiter și pentru a cerceta structura interioară a planetei, printre alte sarcini.
Datele transmise de Juno îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum s-a format și cum a evoluat Jupiter.
La finalul misiunii sale, Juno va plonja intenționat în atmosfera planetei. Sonda a fost programată să facă acest lucru pentru a se asigura că niciun microb de pe Pământ nu va contamina luna planetei Jupiter, Europa, despre care astrobiologii cred că are cele mai mari șanse să găzduiască viață extraterestră.