Sculptura cu față zâmbitoare și rămășițele unui altar au fost găsite în timpul unei misiuni de excavare în Qena, un oraș egiptean de pe malul estic al fluviului Nil.
Altarul a fost sculptat în calcar și constă dintr-o platformă pe două niveluri, a declarat Mamdouh Eldamaty, fost ministru al antichităților și profesor de egiptologie la Universitatea Ain Shams. În interior au fost găsite o scară și un bazin de cărămidă pentru stocarea apei.
În acest bazin, despre care se crede că datează din epoca bizantină, se afla statuia sfinxului zâmbitor, sculptată din calcar.
Eldamaty a spus că statuia are „trăsături faciale regale” și un „zâmbet blând” cu două gropițe. De asemenea, purta un nemes pe cap – un acoperământ din pânză dungată, purtat în mod tradițional de faraonii din Egiptul antic, cu un capăt în formă de cobră sau „uraeus”.
Sub sfinx a fost găsită o stelă romană cu scrieri hieroglifice și demotice din epoca romană.
Profesorul a spus că statuia l-ar putea reprezenta pe împăratul roman Claudius, al patrulea împărat roman care a domnit în Egipt, între anii 41 și 54, dar a menționat că sunt necesare mai multe studii pentru a verifica istoria structurii.
Descoperirea a fost făcută în partea de est a templului Dendera din Qena, unde săpăturile sunt încă în desfășurare.
Sfinxurile sunt creaturi recurente în mitologiile vechilor culturi egiptene, persane și grecești. Statui în formă de sfinx sunt adesea găsite lângă morminte sau clădiri religioase.