Galerie Foto Cum arătau primele mamifere care au pășit pe pământ. Cercetătorii au descoperit fosile rare

Data actualizării: Data publicării:
Jurassic mammals study
Foto: Profimedia Images

Două fosile rare găsite pe Insula Skye din Scoția rescriu înțelegerea noastră despre cum au evoluat mamiferele. În timp ce micile mamifere moderne trăiesc doar un an, unul dintre primele care au cutreierat Pământul, împreună cu dinozauri, ar fi putut ajunge la șapte ani și chiar mai mult, au descoperit oamenii de știință, relatează BBC.

Doar câteva fosile ale mamiferului primitiv asemănător cu chițcanul, Krusatodon, au fost găsite, inclusiv două schelete foarte complete ale unei rozătoare tinere și un adult de pe Insula Skye.

Prin studierea fosilelor mamiferelor timpurii, cercetătorii speră să descifreze secretele felului în care au reușit să ocupe fiecare habitat de pe planetă.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Cercetătorii au folosit imagistică cu raze X de înaltă tehnologie pentru a privi prin rocă și pentru a studia modelele de creștere în dinții celor două fosile, similar cu numărarea inelelor de copac.

„Specimenul tânăr era în proces de înțărcare - își înlocuia dinții - și totuși avea până la doi ani. Acest lucru este neobișnuit și ne spune multe despre cum a avut loc evoluția mamiferelor” a explicat dr. Elsa Panciroli, Cercetător Asociat în Paleobiologie la Muzeele Naționale din Scoția, pentru BBC News.

Micile mamifere care trăiesc astăzi au durate de viață mult mai scurte, unele supraviețuind doar 12 luni și maturizându-se rapid, pierzându-și dinții de lapte și fiind înțărcate în câteva luni de la naștere.

Creatura, Krusatodon kirtlingtonesis, a trăit acum aproximativ 166 de milioane de ani, când Skye era un paradis subtropical cu mări calde, puțin adânci și păduri dense.

În această perioadă Jurasică, primele mamifere câștigau teren în umbra dinozaurilor.

Mici, primitive și câteodată destul de ciudate, acestea erau precursorii miilor de mamifere diferite care trăiesc în zilele noastre, de la pisici la oameni și balene.

Descoperirea, o comoară pentru oamenii de știință

Dr. Panciroli a spus că fosilele de pe Skye pun Scoția pe hartă atunci când vine vorba de înțelegerea evoluției mamiferelor și „acesta este doar vârful aisbergului cu privire la ceea ce ne pot spune.”

Fosila de Krusatodon descoperită pe Skye în 2016 este singurul schelet de mamifer jurasic tânăr cunoscut științei, în timp ce adultul, găsit în anii 1970, este unul dintre cele mai intacte schelete de mamifer din această perioadă din lume.

„A găsi două astfel de schelete fosile rare ale aceleiași specii în diferite stadii de creștere a rescris înțelegerea noastră despre viața celor mai timpurii mamifere,” a afirmat dr. Stig Walsh, Curator Senior de Paleobiologie Vertebrată la Muzeele Naționale din Scoția și co-cercetător al studiului.

Studiul, publicat în Nature, a implicat și cercetători de la Muzeul American de Istorie Naturală, Universitatea din Chicago, Facilitățile Europene de Radiații de Sincrotron și Universitatea Queen Mary din Londra.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...