Cercetătorii au descoperit două variante de coronavirus înrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci-potcoavă depozitați în laboratoare din Cambodgia și Japonia, scrie revista Nature. Virusurile sunt primele „rude” cunoscute ale SARS-CoV-2, care au fost descoperite în afara Chinei. Dovezile de până acum arată că SARS-CoV-2 își are originea în specia de lilieci-potcoavă, dar nu s-a stabilit încă dacă virusul a ajuns la om direct de la liliac sau prin intermediul unei gazde intermediare.
Virusul din Cambodgia a fost descoperit la doi lilieci-potcoavă prinși în 2010, în nordul țării. Genomul virusului nu a fost încă decodificat complet, făcând greu de stabilit dacă are sau nu vreo contribuție la pandemie, potrivit Nature.
Dacă virusul este o rudă foarte apropiată - sau chiar un predecesor - a noului coronavirus, ar putea furniza informații esențiale despre cum a trecut SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni și ar ajuta la căutarea originii pandemiei, a declarat Veasna Duong, virolog la Institutul Pasteur din Phnom Penh, Cambodia. Veasna Duong a condus cercetările în cazul probelor de laborator și a anunțat revista Nature la începutul lunii noiembrie. Pentru a furniza astfel de informații, virusul ar trebui să aibă un genom identic cel puțin 97% cu SARS-CoV-2, ceea ce este mai mult decât la cea mai apropiată „rudă” a sa cunoscută până acum, spun cercetătorii.
Grade de rudenie
Dar virusul ar putea fi o rudă și mai îndepărtată a noului coronavirus, ceea ce i-ar ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre diversitatea acestei familii de virusuri, a afirmat Etienne Simon-Loriere, virolog la Institutul Pasteur din Paris.
Acesta este cazul cu celălalt virus, denumit Rc-o319, care a fost găsit într-un liliac-potcoavă capturat în 2013 în Japonia. Virus are un genom identic în proporție de 81% cu SARS-CoV-2, ceea ce îl face prea îndepărtat pentru a putea furniza informații relevante despre originea pandemiei, a spus Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia.
Indiferent ce află echipa de cercetători din Cambodgia, ambele descoperiri sunt importante, deoarece confirmă că virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 sunt relativ des întâlnite la liliecii-potcoavă, chiar și la cei care trăiesc în afara Chinei, a declarat Alice Latinne, biolog la Wildlife Conservation Society Vietnam în Hanoi.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că și alte rude ale virusului SARS-CoV-2 ar putea fi găsite în frigiderele laboratoarelor de cercetare, unde sunt ținuți la păstrare lilieci, a arătat Aaron Irving, cercetător la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China.
Editor : Bogdan Păcurar