Coral "neobişnuit de mare", cu vârsta de peste 400 de ani, descoperit în Marea Barieră de Corali

Data actualizării: Data publicării:
coral mare marea bariera de corali
Un coral 'neobişnuit de mare', cu vârsta de peste 400 de ani, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali. Foto: nature.com

Un coral ''neobişnuit de mare'', cu vârsta de 400 de ani, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali, conform unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports. Oamenii de știință spun că are 5,3 metri înălţime şi 10,4 metri lăţime, fiind cu 2,4 metri mai mare decât cel mai vast coral măsurat vreodată în Marea Barieră de Corali. 

Coralul, numit Muga dhambi (coral mare) în urma consultărilor cu proprietarii tradiţionali din populaţia aborigenă Manbarra, a fost descoperit în martie în zona Goolboodi, cunoscută sub numele de Insula Opheus, în largul coastelor nordice ale statului australian Queensland, în timpul unei iniţiative ştiinţifice cetăţeneşti, relatează dpa. 

Lucrarea ştiinţifică publicată joi susţine că Muga dhambi este ''coralul din genul Porites cu cel mai mare diametru măsurat de oamenii de ştiinţă şi al şaselea cel mai înalt coral măsurat (în Marea Barieră de Corali)''.

''Este emisferic, de 5,3 metri înălţime şi 10,4 metri lăţime, cu 2,4 metri mai mare decât cel mai vast coral măsurat în Marea Barieră de Corali'', a declarat Adam Smith, director general al Reef Ecologic din cadrul Universităţii James Cook (JCU).

Coralul ar avea între 421 și 438 de ani

''Utilizând calcule bazate pe ratele de creştere ale rocilor de corali şi pe temperaturile anuale de la suprafaţa mării, credem că are între 421 şi 438 de ani şi antedatează explorarea europeană şi colonizarea Australiei'', a spus Smith, citat într-un comunicat publicat vineri de JCU.

Smith a precizat că acest exemplar de Porites se află în stare bună, 70% fiind alcătuit din corali vii, în ciuda faptului că a supravieţuit la ''până la 80 de cicloane majore, numeroase evenimente de albire a coralilor şi secole de expunere la specii invazive, maree joase şi activităţi umane'', mai relatează dpa, citată de Agerpres.

Profesorul asociat adjunct la JCU a adăugat spus că printre persoanele care au contribuit la studiu se numără atât un tânăr în vârstă de 17 ani cât şi renumitul expert în corali Charlie Veron, care a descoperit peste 20% dintre speciile de corali din lume.

Autorii lucrării ştiinţifice au avertizat că ameninţările în creştere, cum ar fi impactul negativ al schimbărilor climatice, pot duce la necesitatea unor activităţi de restaurare în vederea protejării a coralilor precum Muga dhambi

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”