Coral "neobişnuit de mare", cu vârsta de peste 400 de ani, descoperit în Marea Barieră de Corali

Data actualizării: Data publicării:
coral mare marea bariera de corali
Un coral 'neobişnuit de mare', cu vârsta de peste 400 de ani, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali. Foto: nature.com

Un coral ''neobişnuit de mare'', cu vârsta de 400 de ani, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali, conform unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports. Oamenii de știință spun că are 5,3 metri înălţime şi 10,4 metri lăţime, fiind cu 2,4 metri mai mare decât cel mai vast coral măsurat vreodată în Marea Barieră de Corali. 

Coralul, numit Muga dhambi (coral mare) în urma consultărilor cu proprietarii tradiţionali din populaţia aborigenă Manbarra, a fost descoperit în martie în zona Goolboodi, cunoscută sub numele de Insula Opheus, în largul coastelor nordice ale statului australian Queensland, în timpul unei iniţiative ştiinţifice cetăţeneşti, relatează dpa. 

Lucrarea ştiinţifică publicată joi susţine că Muga dhambi este ''coralul din genul Porites cu cel mai mare diametru măsurat de oamenii de ştiinţă şi al şaselea cel mai înalt coral măsurat (în Marea Barieră de Corali)''.

''Este emisferic, de 5,3 metri înălţime şi 10,4 metri lăţime, cu 2,4 metri mai mare decât cel mai vast coral măsurat în Marea Barieră de Corali'', a declarat Adam Smith, director general al Reef Ecologic din cadrul Universităţii James Cook (JCU).

Coralul ar avea între 421 și 438 de ani

''Utilizând calcule bazate pe ratele de creştere ale rocilor de corali şi pe temperaturile anuale de la suprafaţa mării, credem că are între 421 şi 438 de ani şi antedatează explorarea europeană şi colonizarea Australiei'', a spus Smith, citat într-un comunicat publicat vineri de JCU.

Smith a precizat că acest exemplar de Porites se află în stare bună, 70% fiind alcătuit din corali vii, în ciuda faptului că a supravieţuit la ''până la 80 de cicloane majore, numeroase evenimente de albire a coralilor şi secole de expunere la specii invazive, maree joase şi activităţi umane'', mai relatează dpa, citată de Agerpres.

Profesorul asociat adjunct la JCU a adăugat spus că printre persoanele care au contribuit la studiu se numără atât un tânăr în vârstă de 17 ani cât şi renumitul expert în corali Charlie Veron, care a descoperit peste 20% dintre speciile de corali din lume.

Autorii lucrării ştiinţifice au avertizat că ameninţările în creştere, cum ar fi impactul negativ al schimbărilor climatice, pot duce la necesitatea unor activităţi de restaurare în vederea protejării a coralilor precum Muga dhambi

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...