Cercetătorii au descoperit o legătură între tatuaje și apariția cancerului limfatic. Ce arată un nou studiu

Data publicării:
mână cu tatuaj
Cel mai mare risc asociat cu tatuajele a fost găsit pentru limfonul difuz cu celule B și limfonul folicular. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au realizat o analiză care arată că pigmentul tatuajelor poate duce la apariția cancerului limfatic. Legătura între tatuaje și limfomul malign general, precum și subtipurile de limfom, a fost analizată în cadrul unui studiu, relatează ScienceDirect

Cercetătorii care au realizat studiul au analizat toate cazurile înregistrate în registrele asupra cancerului ale autorităților naționale suedeze, în care au fost diagnosticați oamenii de limfom malign între 2007-2017, la persoane cu vârsta cuprinsă între 20-60 de ani. Aceștia au extras, pentru a realiza un studiu de control, trei factori de vârstă și sex aleatorii pentru fiecare caz, folosind un eșantion de densitate a incidenței.

În 2021 au creat un chestionar prin care au vrut să evalueze expunerea la aceste riscuri, iar datele conform cărora ar putea exista aceste riscuri au fost preluate pentru a fi analizate. Totalul populației asupra căreia s-a efectuat studiul a fost de 11.905 de persoane, iar rata de răspuns a fost de 54% în rândul cazurilor și de 47% în rândul controalelor aleatorii. Persoanele cu tatuaje au prezentat un risc mai ridicat de a avea limfom, acesta fiind mai mare pentru persoanele care au avut o pauză de mai puțin de doi ani între tatuaje. Studiul a arătat faptul că riscul a scăzut odată cu durata mai lungă între realizarea tatuajelor, respectiv între 3 și 10 ani.

Cercetătorii nu au găsit dovezi asupra creșterii riscului odată cu creșterea suprafeței corporale acoperită de tatuaje. Cel mai mare risc asociat cu tatuajele a fost găsit pentru limfonul difuz cu celule B și limfonul folicular.

Concluzia la care au ajuns cei care au realizat studiul sugerează că expunerea pielii la tatuaje este asociată cu un risc crescut de limfom malign. Cercetătorii declară că este necesar să fie realizate mai multe studii epidemiologice care să stabilească exact care este cauza acestui risc.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri