Astronomii au descoperit unul dintre cele mai ciudate obiecte din univers

Data publicării:
galaxie-ciudata

O galaxie foarte îndepărtată i-a nedumerit pe astronomi întrucât nu conţine aproape deloc materie întunecată, ceea ce o transformă într-unul dintre cele mai ciudate obiecte din univers, scrie Agerpres.

În mod normal substanţa misterioasă, a cărei natură nu este cunoscută dar care exercită o puternică influenţă gravitaţională, domină galaxiile, inclusiv cea în care se află sistemul nostru solar, Calea Lactee.

Până acum s-a crezut că substanţa este esenţială pentru formarea galaxiilor. Se credea că mase amorfe de materie întunecată se comportă ca nişte "seminţe" ale galaxiei, adunându-se în materia normală din care se formează stelele datorită gravitaţiei lor.

Materia întunecată, care este invizibilă, se crede că reprezintă un sfert din masa şi energia combinate ale universului şi circa 80% din masa sa totală. În condiţiile în care aceasta nu a fost observată direct, oamenii de ştiinţă cred că există plecând de la efectele gravitaţionale pe care par să le exercite asupra galaxiilor.

Pentru că materia întunecată este aproape absentă, oamenii de ştiinţă nu-şi pot explica cum anume s-a format această galaxie „fantomă”.

„Nu există nicio teorie care să fi prezis aceste tipuri de galaxii. Galaxia este un mister complet, în condiţiile în care totul la ea este straniu. Cum se formează de fapt o astfel de galaxie este complet necunoscut”, a declarat profesorul Pieter van Dokkum, coordonatorul studiului, de la universitatea Yale, din SUA.

NGC1052-DF2 sau "DF2" se află la 65 de milioane de ani lumină şi face parte din familia nou descoperită de galaxii "ultradifuze", clasificată astfel în 2015.

Ele sunt numite "fantome" pentru că au atât de puţin stele, ceea ce face ca lumina lor să fie estompată în pofida mărimii mari. DF2 are aproape aceeaşi mărime precum Calea Lactee dar conţine de 250 de ori mai puţine stele şi aproape deloc materie întunecată. În timp ce în Calea Lactee există 100 de miliarde de stele, în DF2 sunt doar 400 de milioane.

Galaxia a fost depistată de astronomi utilizând Dragonfly Telephoto Array, un telescop special cu 48 de lentile din New Mexico, SUA, utilizat pentru căutarea de galaxii ultradifuze.

Observaţiile ulterioare au dus la descoperirea unui număr de caracteristici neobişnuite. Spre deosebire de galaxiile spirale tipice, DF2 nu are o regiune centrală densă şi îi lipsesc discul sau braţele. Şi, spre deosebire de galaxiile eliptice, nu are în centrul său o gaură neagră.

Însă cel mai ciudat lucru despre DF2 a ieşit la iveală când astronomii au estimat masa galaxiei măsurând viteza cu care roiurile de stele orbitează în centrul său. Viteza mai mică este echivalentă cu o masă mai mare.

Ei au aflat că aproape toată masa DF2 este reprezentată de stelele vizibile, gaz şi praf, ceea ce înseamnă că masa "invizibilă" constând în materie întunecată nu se afla acolo.

„Dacă există acolo materie întunecată, este foarte puţină. Stelele din galaxie reprezintă toată masa şi nu pare să fi rămas loc pentru materia întunecată”, a spus profesorul van Dokkum.

Calificând DF2 drept „uimitoare”, el a spus că galaxia este atât de rarefiată încât pur şi simplu se poate vedea prin ea.

El a petrecut o oră „pur şi simplu uitându-se” la o imagine a obiectului obţinută de Hubble Space Telescope care arată „o masă gigantică prin care poţi vedea”. Toate galaxiile din spatele DF2 erau vizibile.

Descoperirea este anunţată în revista Nature. Oamenii de ştiinţă încearcă acum să găsească o explicaţie viabilă pentru lipsa materiei întunecate din galaxie.

Un indiciu ar putea fi că DF2 se află într-un grup de galaxii dominate de o galaxie eliptică gigantică, NGC 1052. Naşterea turbulentă a NGC 1052 în urmă cu miliarde de ani este posibil să fi jucat un rol în deficitul de materie întunecată al DF2, cred astronomii.

O altă posibilitate este ca un eveniment cataclismic din DF2 să fi consumat tot gazul şi materia întunecată, oprind formarea stelelor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...