Astronomii europeni anunţă descoperirea unei planete care se învârtește în jurul celei mai apropiate stele de Pământ, Proxima Centauri. Potrivit cercetătorilor, care au folosit telescoapele European Southern Observatory, este posibil ca pe planeta Proxima b, aflată la o distanță de aproximativ 4 ani lumină de Terra, să existe apă în stare lichidă.
Echipa de astronomi a fost coordonată de dr. Guillem Anglada-Escude, de la Queen Mary University of London.
Descoperirea planetei, pe care presa internațională o numește deja „al doilea Pământ”, a fost o experiență unică și a atras atenția specialiștilor din întreaga lume, a spus acesta.
„Sperăm ca aceste descoperiri să inspire generațiile următoare în a continua explorările dincolo de stele. Urmează să se afle dacă există viață pe Proxima b”, a mai spus dr. Guillem Anglada-Escude.
Denumită Proxima b, această planetă este situată într-o zonă „locuibilă” care permite prezența apei lichide, o condiție necesară vieții. Datorită apropierii sale, Proxima b ar putea fi prima exoplanetă care să poată fi vizitată de o sondă spațială, dacă oamenii vor reuși să dezvolte tehnologia necesară, a declarat Julien Morin, unul din autorii studiului, citat de Agerpres.
Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanță de aproximativ 4,35 ani-lumină de sistemul nostru solar.
Deși cercetătorii consideră această exoplanetă „atât de aproape” de noi, este totuși mult prea departe pentru a putea ajunge la ea utilizând tehnologia spațială actuală.
Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă.
NASA a mai anunțat descoperirea de noi planete în trecut, dar cele mai multe dintre aceste lumi erau fie prea fierbinți, fie prea reci pentru a găzdui apă sub formă lichidă.