Sute de jurnaliști și personalități acuză BBC de părtinire în favoarea Israelului și cer să revină la „corectitudine și imparțialitate”

Data actualizării: Data publicării:
BBC logo on the BBC Yorkshire Building in St Peters Place, Leeds Daytime shot
Nu este prima dată când BBC este criticată pentru părtinire în timpul războiului din Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Peste 230 de membri ai industriei mass-media și personalități, inclusiv 101 angajați ai BBC, acuză instituția britanică de presă că oferă o acoperire favorabilă față de Israel și îi cer radiodifuzorului public „să se angajeze din nou la corectitudine, acuratețe și imparțialitate” în raportările sale despre Fâșia Gaza, scrie Independent.

Într-o scrisoare trimisă lui Tim Davie, semnată de peste 230 de membri ai industriei mass-media, inclusiv de 101 angajați anonimi ai BBC, corporația este criticată pentru că a eșuat să aplice propriile standarde editoriale prin lipsa „jurnalismului corect bazat pe dovezi în acoperirea sa despre Gaza.”

Văzută exclusiv de The Independent, scrisoarea, care a fost semnată și de baroneasa Sayeeda Warsi și de actrița Juliet Stevenson, solicită BBC să raporteze „fără teamă sau favoare” și „să se angajeze din nou la cele mai înalte standarde editoriale — cu accent pe corectitudinea, acuratețea și imparțialitatea cuvenită.”

Scrisoarea solicită, de asemenea, radiodifuzorului să implementeze o serie de angajamente editoriale, inclusiv „reiterând faptul că Israelul nu oferă jurnaliştilor externi acces la Gaza; clarificarea când nu există dovezi suficiente pentru a susține afirmațiile israeliene; clarificarea unde este Israelul făptuitorul în titlurile articolelor; inclusiv contextul istoric obișnuit dinainte de octombrie 2023; și provocând cu fermitate reprezentanții militari și guvernului israelian în toate interviurile.”

BBC a negat aceste afirmații, insistând că „se străduiește să ne ridicăm la înălțimea responsabilității noastre de a oferi cele mai de încredere și imparțiale știri”.

Atunci când facem greșeli sau am făcut modificări în modul în care raportăm, suntem transparenți. De asemenea, suntem foarte clari cu publicul nostru cu privire la limitările impuse raportării noastre – inclusiv lipsa accesului în Gaza și accesul restricționat la anumite părți ale Libanului, precum și eforturile noastre continue de a atrage reporterii în acele zone”, a spus un purtător de cuvânt.

Alți semnatari de pe listă sunt istoricul William Dalrymple, dr. Catherine Happer, lector în sociologie și director de mass-media la Universitatea din Glasgow, Rizwana Hamid, directorul Centrului pentru Monitorizarea Media și radiodifuzorul John Nicolson.

Nu este prima dată când BBC este criticată pentru părtinire în timpul războiului din Gaza. În septembrie, BBC a respins afirmațiile conform cărora și-ar fi încălcat propriile linii directoare de peste 1.500 de ori în urma unui raport controversat care susținea că unii corespondenți ai BBC au scuzat sau au minimizat activitățile Hamas. Un purtător de cuvânt al BBC a spus la acea vreme că va „lua în considerare cu atenție” plângerea, dar a negat afirmațiile de părtinire.

Cu toate acestea, semnatarii scrisorii insistă că BBC favorizează Israelul. Un membru al personalului actual care a semnat scrisoarea a declarat pentru The Independent că unii dintre colegii lor au părăsit instituția din cauza acoperirii acesteia.

Nu am asistat niciodată, în toată cariera mea, la niveluri atât de scăzute de încredere”, au spus ei. „Am colegi care au părăsit BBC în ultimele luni pentru că pur și simplu nu cred că reportajele noastre despre Israel și Palestina sunt sincere. Mulți dintre noi ne simțim paralizați de frică.”

Un altul a spus că „își pierd încrederea în organizația pentru care lucrează”, după ce a văzut o „diferență uriașă” în abordarea BBC față de Israel. Ei au adăugat: „Îmi pasă cu adevărat de viitorul BBC și în fiecare zi văd că ne pierdem încrederea publicului din întreaga lume. Oamenii schimbă canalul pentru a găsi realitatea a ceea ce se întâmplă pentru că pur și simplu nu le dăm asta.”

Exemplele oferite de personal includ „titluri dezumanizante și înșelătoare”, inclusiv cel dat unui articol despre o fetiță de șase ani care a fost împușcată de armata israeliană în Gaza în ianuarie 2024.

Vorbind despre titlul „Hind Rajab, 6 ani, găsită moartă în Gaza la câteva zile după apeluri telefonice pentru ajutor”, a spus un semnatar al scrisorii: „Acesta nu a fost un act al lui Dumnezeu. Făptașul, Israel, ar fi trebuit să fie în prima pagină și ar fi trebuit să fie clar că a fost ucisă”.

Palestinienii sunt întotdeauna tratați ca o sursă nesigură și acordăm în mod constant versiunea israeliană a evenimentelor prioritate, în ciuda istoricului bine documentat de minciună al IDF”, spune un alt angajat BBC, sub protecția anonimatului.

„Se pare că deseori preferăm să renunțăm la Israel din titlu, dacă este posibil, sau să punem la îndoială cine ar putea fi vinovat pentru atacurile aeriene. Nivelul de verificare așteptat pentru orice are legătură cu Gaza depășește cu mult ceea ce este norma pentru alte țări”, mai spune acesta.

Alte preocupări ridicate de personal includ omisiunile de acoperire, cum ar fi eșecul de a transmite în direct pledarea cazului de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție pe 11 ianuarie, dar alegerea de a transmite în direct apărarea Israelului a doua zi.

Din cei 237 de semnatari, 72 au semnat public, inclusiv fostul ministru de externe britanic și Baronesa Warsi și actrița Juliet Stevenson, precum și zeci de cadre universitare. Scrisoarea, deși se concentrează pe BBC, evidențiază și deficiențele altor instituții media, inclusiv ITV și Sky.

Acest conflict este una dintre cele mai polarizante povești despre care se informează și știm că oamenii simt foarte mult cum este prezentat, nu numai pe BBC, ci în toate mass-media. BBC se menține la standarde foarte înalte și ne străduim să ne îndeplinim responsabilitatea de a oferi cele mai de încredere și imparțiale știri – cântărind și măsurând cuvintele pe care le folosim, verificând faptele și căutând o gamă largă de interviuri și opinii ale experților”, a transmis BBC.

Deși a recunoscut că „BBC nu reflectă și nu poate reflecta nicio viziune asupra lumii”, un purtător de cuvânt a insistat că primește o măsură aproape egală de plângeri care susțin că există părtinire împotriva Israelului.

Acest lucru nu înseamnă că presupunem că facem ceva corect și continuăm să ascultăm toate criticile – din interiorul și din afara BBC și să reflectăm la ceea ce putem face mai bine”, a mai transmis instituția.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
dronă în zbor
Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...