Da Vinci, robotul care operează oameni

Data publicării:
robot davinci

Demonstraţie de chirurgie robotică în mall, la Braşov. În premieră, chirurgii de la un spital privat au explicat publicului ce presupun intervenţiile făcute cu ajutorul unui robot şi care sunt avantajele faţă de chirurgia clasică. Primele operaţii cu robotul chirurgical „DaVinci” vor fi făcute în oraş săptămâna viitoare.

Chirurgia robotică presupune utilizarea unui sistem revoluţionar, care include o cameră de înaltă rezoluţie şi mai multe braţe mecanice cu instrumente foarte fine şi flexibile. În timpul intervenţiei, ele sunt acţionate de pe un computer de medicul chirurg.

„O replică a unui gest chirurgical în cursul unei intervenţii chirurgicale. Robotul este recomandat sau valoarea sa maximă este dată tocmai de aceste gesturi de sutură, de manevrabilitate extraordinară”, spune Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală.

Un robot identic cu cel din imagini va fi folosit de săptămâna viitoare în sala de operaţie a unui spital privat din Braşov. Intervenţia, spun medicii, este minim invaziv, cu maximă precizie şi, mai ales, cu un timp de recuperare de două, până la patru zile.

Partea de vizualizare se face în trei dimensiuni, la laparoscopie se face în 2D. Este o treabă extraordinară, practic o bijuterie în ceee ce înseamnă partea de control, partea de mecatronică aplicată în domeniul medical”, afirmă Marius Luculescu, profesor Universitatea „Transilvania" din Braşov.

De exemplu, cancerul de prostată este o astfel de intervenţie, chirurgia ginecologică în totalitate, practic, toate cancerele abdominale pot fi operate în această manieră”, afirmă Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală.

În ţară, doar patru spitale de stat au astfel de roboţi: două în Bucureşti, unul în Timişoara şi unul în Cluj-Napoca. Sunt folosiţi, însă, rar sau chiar deloc, cum este cazul Clujului, din cauza costurilor mari de întreţinere. Acestea ajung la 100.000 de euro pe an. Tocmai de aceea, producătorii s-au orientat spre sistemul privat.

„Partea de advertising, care, într-un spital privat, se face mult mai acurat şi mai coerent, partea financiară”, spune Dragoş Moşoiu, manager vânzări compani producătoare.

Robotul chirurgical „DaVinci" costă între 1,7 şi două milioane de euro. La aceste costuri se adaugă şi cele cu pregătirea personalului medical.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Anthony Hopkins, despre momentul care i-a schimbat viața pentru totdeauna: În acea zi, mi-am dat seama că...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Cel mai nou film în care va juca Jason Momoa: „Au sunat!”. Este rolul perfect, spune actorul american
Adevarul
Cât a economisit în 14 ani un român care s-a tuns singur. „Dai 100 de lei la hairstylist și îți spune că nu...
Newsweek
S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Ralph Fiennes, despre filmul Maid in Manhattan, în care a jucat cu Jennifer Lopez: „M-am simțit puțin...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025