Demonstraţie de chirurgie robotică în mall, la Braşov. În premieră, chirurgii de la un spital privat au explicat publicului ce presupun intervenţiile făcute cu ajutorul unui robot şi care sunt avantajele faţă de chirurgia clasică. Primele operaţii cu robotul chirurgical „DaVinci” vor fi făcute în oraş săptămâna viitoare.
Chirurgia robotică presupune utilizarea unui sistem revoluţionar, care include o cameră de înaltă rezoluţie şi mai multe braţe mecanice cu instrumente foarte fine şi flexibile. În timpul intervenţiei, ele sunt acţionate de pe un computer de medicul chirurg.
„O replică a unui gest chirurgical în cursul unei intervenţii chirurgicale. Robotul este recomandat sau valoarea sa maximă este dată tocmai de aceste gesturi de sutură, de manevrabilitate extraordinară”, spune Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală.
Un robot identic cu cel din imagini va fi folosit de săptămâna viitoare în sala de operaţie a unui spital privat din Braşov. Intervenţia, spun medicii, este minim invaziv, cu maximă precizie şi, mai ales, cu un timp de recuperare de două, până la patru zile.
„Partea de vizualizare se face în trei dimensiuni, la laparoscopie se face în 2D. Este o treabă extraordinară, practic o bijuterie în ceee ce înseamnă partea de control, partea de mecatronică aplicată în domeniul medical”, afirmă Marius Luculescu, profesor Universitatea „Transilvania" din Braşov.
„De exemplu, cancerul de prostată este o astfel de intervenţie, chirurgia ginecologică în totalitate, practic, toate cancerele abdominale pot fi operate în această manieră”, afirmă Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală.
În ţară, doar patru spitale de stat au astfel de roboţi: două în Bucureşti, unul în Timişoara şi unul în Cluj-Napoca. Sunt folosiţi, însă, rar sau chiar deloc, cum este cazul Clujului, din cauza costurilor mari de întreţinere. Acestea ajung la 100.000 de euro pe an. Tocmai de aceea, producătorii s-au orientat spre sistemul privat.
„Partea de advertising, care, într-un spital privat, se face mult mai acurat şi mai coerent, partea financiară”, spune Dragoş Moşoiu, manager vânzări compani producătoare.
Robotul chirurgical „DaVinci" costă între 1,7 şi două milioane de euro. La aceste costuri se adaugă şi cele cu pregătirea personalului medical.