Un român lucrează la trenul viitorului

Data actualizării: Data publicării:
trenul viitorului

Un tren care să meargă cu o viteză apropiată de cea a sunetului. Este inovaţia secolului, la care lucrează şi un tânăr român. Student la Politehnică, Denis Tudor a mers pe cont propriu în Statele Unite şi s-a calificat în finala concursului Hyperloop, organizat de faimosul antreprenor Elon Musk.

 

Denis Tudor, student: „Mă bucur, pentru că, cumva, omenirea s-ar putea bucura de ceea ce fac eu. Adică mai presus de bani este mulţumirea sufletească.”

Denis este student la Politehnică, în anul patru, şi e hotărât să contribuie la viitorul tehnologiei. Ţinta este Hyperloop - un tren care să se apropie de 1.200 de km/h, construit într-un tub vidat. Ideea a fost a antreprenorului Elon Musk.

Denis Tudor, student: „Elon Musk a povestit că ideea i-a venit atunci când era blocat în trafic în Los Angeles şi trebuia să ajungă în San Francisco.”

O călătorie care, în cel mult patru ani, ar putea să coste doar 50 de dolari. Motivul este simplu: călătoria se face fără consum. Există, însă, o serie de probleme în implementarea ideii.

Denis Tudor, student: „O mare problemă va fi cauzată de vidul din interiorul tubului. E foarte greu să obţii o presiune foarte mică. De fapt, nu va fi un vid curat, vor fi condiţii de presiune scăzută şi orice crăpătură, accidentare sau lovire mecanică a tubului poate genera o mare pagubă şi aici nu mă refer neapărat la pierderi materiale, ci la pierderi de vieţi.”

Acesta este motivul pentru care Elon Musk a organizat un concurs de idei, pentru tineri din toată lumea. Denis a participat pe cont propriu. A plecat în Statele Unite cu planul lui, unde a fost cooptat într-una din echipele finaliste.

Denis Tudor: „Părerea mea este că dacă Elon Musk ar vrea să construiască în momentul acesta ar putea angaja cei mai buni 30 de ingineri din lume, dar Elon Musk a şi zis la sesiunea de întrebări şi răspunsuri pe care a avut-o cu noi că asta vrea de la studenţi şi echipele din acest concurs: vrea idei, cât mai multe idei originale. ”

Aşa că tineri din toată lumea se întrec acum în idei şi soluţii. RLoop, echipa din care face parte Denis, a fost desemnată cea mai bună echipă neuniversitară, iar principalii concurenţi sunt studenţii de la MIT. Este o organizaţie non-profit, la care lucrează inclusiv angajaţi NASA.

Thomas Lambot NASA, inginer șef: „Toată munca mea zilnică este la NASA şi RLOOP este serviciul meu de noapte. Nu sunt plătit pentru asta, sunt voluntar. E o chestie nebună, dar e foarte frumos. E tehnic şi sunt o mulţime de provocări. Avem termene limite tot timpul, este incredibil de greu, dar e distractiv. ”

Ideile echipei prind viaţă datorită unor sponsori, impresionaţi de entuziasmul tinerilor. Aşa a fost finanţată şi vacanţa lui Denis în Sillicon Valley, unde a stat în această vară. Munca lui a fost esenţială pentru crearea prototipului cu care echipa va participa în finală.

Brent Lessard, project manager: „Denis a reuşit să implementeze softul de control pentru partea automată. Este acelaşi soft pe care îl vom folosi pentru prototipul care va fi, cred, la o scară de 1 la 24.”

Finala concursului va fi anul viitor, în ianuarie, atunci când Denis se va întoarce în Sillicon Valley. Până atunci, echipa va lucra pe o platforma online. Premiul este ţinut secret, dar cel mai probabil câştigătorii vor construi primul tren real Hyperloop.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...