Guillermo Söhnlein, cofondatorul companiei OceanGate, a intrat în mod neașteptat în lumina reflectoarelor în urma imploziei submersibilului Titan, în luna iunie, relatează Business Insider.
Cofondatorul OceanGate Expeditions s-a confruntat cu întrebări dure despre călătoria finală a navei Titan la epava Titanicului, în care au murit 5 oameni, inclusiv fostul său coleg și prieten Stockton Rush.
Se crede că submersibilul a făcut implozie la câteva ore după ce a coborât în adâncurile oceanului, stârnind îngrijorări cu privire la politicile companiei OceanGate privind inovația și siguranța.
Dar OceanGate nu este singura afacere a lui Söhnlein. Cea mai recentă inițiativă a omului de afaceri – și, probabil, cea mai îndrăzneață – este să trimită 1.000 de oameni să trăiască în colonii plutitoare în atmosfera planetei Venus până în 2050.
În ciuda dezastrului Titan, Söhnlein susține că umanitatea trebuie să continue să depășească limitele inovației.
El spune că planul său nu este atât de nebunesc pe cât pare. „Cred că este mai puțin îndrăzneț decât cel de a pune un milion de oameni pe suprafața marțiană până în 2050”, a spus el pentru Insider.
Deși este adesea numită „geamănul Pământului”, Venus nu pare a fi locul ideal în care să trăiască oamenii. Până și Söhnlein este de acord.
Venus este cea mai caldă planetă din sistemul solar. Atmosfera sa este plină de dioxid de carbon, temperatura de la suprafață ar putea topi plumbul, iar din norii săi plouă cu acid sulfuric. Presiunea sa atmosferică este zdrobitoare – de peste 90 de ori mai mare decât cea a Pământului, potrivit NASA.
Totuși, Söhnlein nu vede de ce omenirea nu ar trebui să încerce să trăiască pe această planetă. El vorbește despre cercetări care sugerează că există o fâșie din atmosfera venusiană, la aproximativ 45 de kilometri de suprafață, unde oamenii ar putea supraviețui teoretic, deoarece temperaturile sunt mai scăzute, iar presiunea este mai puțin intensă.
Dacă o stație spațială ar putea fi proiectată să reziste la acidul sulfuric din nori, spune Söhnlein, sute până la mii de oameni ar putea trăi într-o zi în atmosfera venusiană.
El spune că o colonie plutitoare ar putea susține 1.000 de oameni în atmosfera venusiană până în 2050, deși e mai puțin clar cum anume se va întâmpla acest lucru.
O companie care proiectează submersibile și una care se îndreaptă spre Venus ar putea părea foarte diferite, dar totul face parte dintr-un plan mai important pentru Söhnlein.
Antreprenorul adună companii care îl apropie de ambiția sa supremă: să împingă umanitatea dincolo de granițele sale naturale de pe Pământ.
„Cred că am vrut să ajut omenirea să devină o specie multiplanetară încă de la vârsta de 11 ani. Am avut acest vis recurent că eram comandantul primei colonii marțiene”, a povestit el.
OceanGate nu a făcut excepție. Söhnlein și Rush au considerat că „explorarea subacvatică – și în special utilizarea submersibilelor cu echipaj – era cel mai apropiat lucru pe care l-am putea face pentru a merge în spațiu și pentru a promova această viziune, fără a merge efectiv în spațiu”, a spus Söhnlein.
Editor : M.B.