Cercetătorii greci au reconstituit din silicon înfăţişărea unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, în perioada mezolitică, informează Reuters, citată de Agerpres.
Pe baza analizei oaselor şi dinţilor, adolescenta, botezată Dawn în engleză, se crede că ar fi avut între 15 şi 18 ani. Maxilarul proeminent se pare că este legat de un obicei comun în acea perioadă, mestecarea pieii de animal pentru a o face mai moale. Adolescenta avea o privire încruntată.
Întrebat de ce arată încruntată, Manolis Papagrikorakis, specialist în ortodonţie, cel care a realizat reconstrucţia feţei din silicon pornind de la un mulaj din teracotă al capului, a răspuns glumind: „Nu avea cum să nu fie supărată în acele vremuri''.
Cercetătorii cred că e posibil ca Dawn să fi fost anemică şi să fi suferit de scorbut. Din analiza scheletului, a rezultat că este posibil să fi avut probleme la şold şi articulaţii, ceea ce îi îngreuna mişcarea şi ar fi putut contribui la moartea ei.
Descoperită într-o peşteră în 1993, scheletul uman a fost botezat Avgi (cuvânt grecesc care înseamnă „zori'') pentru că a trăit în epoca considerată zorii civilizaţiei.
Peştera Theopetra, din regiunea Tesalia, era locuită încă de acum 100.000 de ani, potrivit Ministerului Culturii. Aici au fost descoperite unelte din piatră datând din perioada paleolitică, mezolitică şi neolitică, precum şi ceramică din perioada neolitică.
Dawn este expusă la Muzeul Acropolis din Atena.