Un computer japonez, considerat cel mai rapid din lume, își folosește capacitatea extraordinară pentru a identifica posibile tratamente pentru COVID-19, scrie The Guardian.
Supercomputerul Fugaku poate efectua mai mult de 415 cvadrilioane de calcule pe secundă, fiind de 2,8 ori mai rapid decât sistemul Summit dezvoltat de un laborator din SUA, care, în luna noiembrie, deținea titlul de "cel mai rapid computer".
Dezvoltat în ultimii șase ani de gigantul tehnologic japonez Fujitsu și Riken, un institut de cercetare susținut de guvern, Fugaku include 150.000 de unități de procesare performante și poate testa mii de substanțe pe săptămână.
Supercomputerele, care sunt de peste 1.000 de ori mai rapide decât un computer obișnuit, pot fi folosite pentru a simula exploziile nucleare, pentru a efectua teste virtuale cu arme și pentru a modela sisteme climatice. În Japonia activă seismic, Fugaku poate modela impactul unui cutremur și al unui tsunami și va crea o rută de evacuare, potrivit publicației Nikkei.
Deși nu va fi pe deplin funcțional până anul viitor, experții speră că supercomputerul de 1,2 miliarde de dolari va ajuta la identificarea tratamentelor pentru COVID-19 din aproximativ 2.000 de medicamente existente, inclusiv dintre cele care încă nu au ajuns la stadiul de studiu clinic.
Fugaku a fot deja folosit pentru a simula modul în care expectorațiile se răspândesc în spațiile închise, cum ar fi birourile, și pe trenuri, atunci când geamurile vagoanelor sunt deschise.
"Sper că sistemul de ultimă generație dezvoltat pentru Fugaku va contribui la progrese majore privind provocările dificile, cum ar fi pandemia de coronavirus", a declarat Satoshi Matsuoka, șeful centrului Riken.
Editor: Cristina Iancu