Nevoia de locuinţe accesibile, uşor de montat, este tot mai mare. După deja celebrele case printate 3 D, au apărut căsuţele pliabile, ce se pot monta într-o singură zi şi care, se pare, sunt şi pe placul lui Elon Musk.
O companie americană preferă o cale total diferită de-a face locuințe accesibile: case pliabile. Acestea sunt realizate din oțel, beton și spumă EPS folosită ca izolație. Casele produse de Boxabl au fost dezvelite publicului la International Builders Show din Las Vegas, în luna martie, dar au avut recent parte de mai multă atenție după ce un tweet al lui Elon Musk a strânit suspiciunea că trăiește într-una.
Primul model al companiei și singurul disponibil în prezent are 40 de metri pătrați – cam de dimensiunea unui apartament studio - și se numește Casita. Acesta costă 49,500 de dolari și poate fi configurată într-o zi, odată ce este livrată.
Poate fi deplasată de un camion pickup sau de SUV: nu întâmplător, un videoclip arată o casă Boxabl trasă de un model Tesla X.
Costurile de transport maritim sunt mult mai mici decât cele ale caselor tradiționale mobile și prefabricate.
Bucătăria și baia sunt pe aceeași parte a locuinței, cu elemente cum ar fi frigiderul, toaleta și chiuvetele deja construite. Această secțiune rămâne verticală pe tot parcursul procesului de expediere.
La sosire, casa trebuie doar să fie "depliată." Poate fi fixată cu șuruburi pe orice fundație prin plăci de conectare. În fabrică, unde configurarea este mai ușoară ca în lumea reală, procesul a luat o oră.
Fabricanții garantează că întreaga construcție n-ar trebui să dureze mai mult de o zi, mai ales în locurile în care instalațiile electrice și sanitare sunt gata și trebuie doar conectate.
Compania va deschide în curând o nouă fabrică în Las Vegas, care va putea produce o casă la fiecare 90 minute și va avea o producție anuală de 3,600. Deși în procesul de fabricație nu e implicată imprimarea 3D, gradul de automatizare e ridicat.
În ceea ce privește siguranța, site-ul companiei declară că locuințele sunt rezistente la insecte, apă, foc, vânt și mucegai. În cazul unei inundații, apa se scurge, iar structura nu se deteriorează. Pereții interiori și exteriori sunt acoperiți cu materiale rezistente la foc, iar casele pot face față și uraganelor.
Compania intenționează să ofere forme și dimensiuni noi, probabil modulare, astfel încât clienții să-și poată proiecta locuințele conform nevoilor. Se pare că peste 1,000 de oameni au rezervat deja o Casita.
Editor : G.M.